KIJEV SKLOPIO NOVI DIL Ruske komšije umešale prste u rat u Ukrajini
EPA/LEGNAN KOULA

"Litvanija ima tehnologiju, mi imamo mogućnost da povećamo proizvodnju. Ovo je bila ključna tema. Postoji jasno razumevanje šta, kako i kada treba raditi, kako bi ukrajinsko-litvanska saradnja u proizvodnji dronova dala maksimalan rezultat u najkraćem mogućem roku", rekao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je sa litvanskim ministrom razgovarao i o pristupanju Ukrajine EU i NATO.

"Ovde imamo zajednički pristup, a Litvanija nam, kao članica obe institucije, maksimalno pomaže na putu ka članstvu u njima", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bilo je i pitanje zamrznute ruske imovine, sankcija i "svega za šta su potrebna efikasna rešenja".

"Imamo zajednička očekivanja od predstojećeg sastanka Evropskog saveta 1. februara, postoji napredak u pogledu otvaranja Evropskog fonda za mir, koji je već duže vreme blokiran zbog stava pojedinih članica EU. Radimo na deblokadi i ima ohrabrujućih koraka u tom pravcu", rekao je Kuleba.

On je naveo da je sasvim realno da se ove godine obezbedi kontrola nad ukrajinskim nebom u slučaju dobijanja dovoljnog broja aviona F-16, dronova odgovarajuće klase, opreme za elektronsko ratovanje i raketa.

Landsbergis je izjavio da Litvanija može brzo da počne da proizvodi delove za montažu dronova potrebnih Oružanim snagama Ukrajine.

"Možemo da započnemo proizvodnju komponenti za ono što je potrebno na bojnom polju, posebno ono što će biti potrebno za proizvodnju dronova. U početku govorimo o ograničenom broju, ali mislim da to može da se desi veoma brzo", rekao je Landsbergis.

Šef litvanske diplomatije je naglasio da će vlada Litvanije u potpunosti podržati svaki industrijski projekat koji će pomoći Ukrajini i litvanskoj bezbednosti.

Ministar spoljnih poslova Litvanije doputovao je u Kijev u četvrtak, a u petak je posetio Harkovsku oblast, gde će se izgraditi sklonište o trošku baltičke zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading