ZAKON PROŠAO SENAT, ALI... Šta još treba da uradi Kijev da bi dobio milijarde dolara pomoći?
Tanjug

Paket pomoći Ukrajini i Izraelu vredan 95,3 milijardi dolara konačno je preskočio svoju prvu proceduralnu prepreku u američkom Kongresu, nakon što je Senat preliminarnim glasanjem u ponedeljak najavio, a onda u utorak i konačno potvrdio da ima potrebnu većinu za njegovo usvajanje.

Pred Ukrajinom nova prepreka

Tek nakon što Senat i formalno potvrdi zakonski predlog, što bi se na dnevnom redu tog tela trebalo da se nađe tokom dana, paket će se tek morati naći na stolu Predstavničkog doma Kongresa u kojem "kolo vodi" Majk Džonson, jedan od članova radikalne frakcije Republikanske stranke.

Iako je Džonson već oštro kritikovao Senat zbog toga što u usvojeni paket nije uključio i zakonske odredbe koje se odnose na migrantsku krizu, pokušao je da umiri javnost rekavši da će glasanju o predlogu Senata pristupiti "otvorenog uma".

Razumniji zastupnici svoje radikalne kolege pokušavaju da upozore da se SAD dovodi u situaciju izuzetne ranjivosti na globalnoj pozornici, jer uporno zanemaruje nagli porast teritorijalnih apetita autoritarnih režima, zbog čega one postaju sve hrabrije u prelasku crvenih linija dosadašnjeg globalnog poretka, navodi Jutarnji.

Inače, Kongres je dosad odobrio više od 110 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali otkad su republikanci preuzeli (mršavu) kontrolu nad donjim, Predstavničkim domom, radikalna frakcija koristi svaku priliku blokade kompromisa kojim bi se Ukrajini omogućila nova tranša pomoći.

Za tu taktiku imaju i dobar razlog, jer prema poslednjoj anketi, koju je WSJ-a objavio u decembru 2023, čak 56 posto republikanskih birača smatra da Amerika previše pomaže Ukrajini u ratu protiv Rusije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading