Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Odbrambene snage Ukrajine su tokom dana odbile 55 neprijateljskih napada u šest pravaca, najviše u Avdijevu i Hersonu, saopštio je Kijev u dnevnom izveštaju. Sa druge strane ruske trupe navode da su prethodnog dana PVO snage oborile 53 drona Ukrajinske vojske.

Ruske snage nalaze se u predgrađu Časovog Jara u Donjeckoj oblasti, tvrde zvaničnici koje je postavila Moskva. Iz Kijeva ističu da je reč o propagandi.

Rojtersov izvor u ukrajinskim bezbednosnim službama kaže da su kijevske snage u napadu na rusku vojnu bazu Morozovsk, u oblasti Rostov, uništile šest aviona.

 

Dron-kamikaza je pogodio vojnu ustanovu koja pripada Pridnjestrovlju, separatistma u Moldaviji, saopštili su zvaničnici te regije.

Iz sedišta NATO-a je poslednjih meseci proterana nekolicina ljudi, ruskog osoblja, zbog tvrdnji o špijunaži, saopštio je šef NATO-a Jens Stoltenberg za nemački Bild.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

"Pokušaj rotacije jedinica OSU je osujećen" (VIDEO)

Posade višecevnih bacača raketa „Grad” grupe snaga „Istok” ruske armije izvele su napade na uporišta Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu.

Pokušaj rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine je osujećen, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Šolc apeluje na Zapad 

Ukrajinci gube važno uporište, Nemačka ne odustaje

Vreme je za sporazum sa Rusijom?

Oglasio se šef kabineta Volodimira Zelenskog Andrij Ermak

Šolc: Rat se završava kada Putin odluči da povuče trupe

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Zapad da nastavi podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, istakavši da Nemačka neće odustati u naporima da podrži Kijev.

Šolc je naveo da je "efektivno odvraćanje" najbolji način da se spreči eskalacija sukoba, uključujući potencijalni sukob između Rusije i NATO-a.

"Rat u Ukrajini se završava onog trenutka kada (ruski) predsednik (Vladimir) Putin odluči da povuče trupe. Doneće, međutim, takvu odluku samo ako shvati da ne može da dobije rat na bojnom polju", rekao je nemački lider u Bukureštvu. 

Ukrajini stiže nova pomoć

Litvanija je Ukrajini poslala partiju oklopnih vozila M577, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije, ali nije preciziralo o kolikoj je količini reč.

Zelenski: Ruski teror na Harkov ne prestaje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da "ruski teror protiv Harkova ne prestaje" i da neprijatelj vrši dalje napade na grad i region, zbog čega su oštećeni stambeni objekti i civilna infrastruktura.

"Nažalost, poginulo je šest osoba. Iskreno saučešće porodici i prijateljima. Moramo da učinimo nemogućim ovaj teror. Izuzetno je važno da ojačamo protivvazdušnu odbranu za region Harkova, a naši partneri mogu da nam pomognu u tome", rekao je Zelenski.

Kijev tvrdi da je dignut u vazduh ruski naftovod u Azovu

Kako je saopštila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine tokom noći je u oblasti naselja Azov Rostovske oblasti, dignut u vazduh cevovod kojim su se naftni proizvodi iz lokalnog naftnog skladišta pumpali do tankera u lučkom rejonu Azovska morska luka.

Kako se navodi utovar cisterni sa naftnim derivatima obustavljen je na neodređeno vreme.

Uništeno pet ukrajinskih čamaca na levoj obali Dnjepra

Ruske trupe su pogodile pet čamaca Oružanih snaga Ukrajine na mestima iskrcavanja i prilikom pokušaja da se približe levoj obali Dnjepra, saopštio je šef pres-centra vojske Dnjepra Roman Kodrijan.

Prema njegovim rečima, u pravcu Hersona, jedinice grupe nastavile su da brane levu obalu reke, nanoseći vatrene udare na objekte, opremu i artiljeriju ukrajinske vojske na desnoj obali.

Granatirana naselja u Kurskoj oblasti

Guverner Kurske oblasti Roman Starojt prijavio je granatiranje ukrajinskih oružanih snaga na selo Tetkino i selo Popovo-Ležači.

Naveo je da je u selu Tetkino oštećeno sedam domaćinstava, šest automobila i tri prodavnice na lokalnoj pijaci.

Moldavija proglasila zastavu carske Rusije ekstremističkom

U Moldaviji je crno-žuto-bela trobojka, zastava carske Rusije – priznata kao ekstremistička.

Takvu odluku doneo je Kišinjevski sud sektora Centar nakon razmatranja zahteva Tužilaštva, Ministarstva pravde i Službe za informisanje i bezbednost Moldavije, prenosi Ukrinform.

Sirski: Časov Jar ostaje pod ukrajinskom kontrolom

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski kaže da Časov Jar ostaje pod kontrolom Odbrambenih snaga, a da su svi pokušaji ruske vojske da se probije do ovog naselja propali.

"Danas se vode najoštrije borbe u oblastima Pervomajskog i Vodjanjeg, kao i istočno od Časovog Jara, gde neprijatelj pokušava da probije odbranu naših trupa", naglasio je Sirski.

U napadu na Zaporožje poginule tri osobe

U napadu ruskih trupa na Zaporožje poginule su tri, a povređeno 13 osoba, među kojima i dete, saopštio je načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Ivan Fedorov, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, devetogodišnji dečak i njegova 36-godišnja majka, kao i dvojica muškaraca starosti 20 i 22 godine, su u srednje teškom stanju usled napada ruskih na Zaporožje.

Ruska avijacija sprečila rotaciju ukrajinskih snaga na severodonjeckom pravcu

Ruski jurišni avioni Su-25 sprečili su rotaciju ukrajinske vojske na severodonjeckom pravcu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Svi zadati ciljevi su uspešno pogođeni, navedeno je u saopštenju.

Gladkov: U granatiranju Belgoroda oštećeno 12 stambenih zgrada i dečja klinika

U ukrajinskom vazdušnom napadu na ruski grad Belgorod jutros je oštećeno 12 stambenih zgrada i razbijeni su prozori na dečjoj klinici, izjavio je načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir oboreno protivvazdušnim sistemima iznad Belgorodske oblasti .

Rusija: Oboreno 10 ukrajinskih raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su jutros deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Vazdušna opasnost u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, koja je trajala sat vremena, je ukinuta, saopštilo je na Telegramu regionalno odeljenje Ministarstva za vanredne situacije, prenosi RIA Novosti. Za sada nema izveštaja o eventulanim žrtvama ili pričinjenoj šteti u ovom napadu.

Gradonačelnik: Šest osoba poginulo, 10 ranjeno u ruskom napadu na Harkov

Šest osoba je poginulo, a 10 je ranjeno u noćašnjem ruskom napadu na Harkov, na severoistoku Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

On je na Telegramu napisao da je u napadu dronova "šahed" oštećeno najmanje devet višespratnica, niz upravnih zgrada, prodavnica, benzinska pumpa, kao i automobili, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ruske snage izvršile su jutros raketni napad na Zaporožje i u gradu su se čule najmanje dve eksplozije, napisao je na Telegramu načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov.

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Na celoj teritoriji Ukrajine noćas je bila proglašena vazdušna opasnost zbog ruskih krstarećih raketa i dronova, prenosi Ukrinform.

Ukrajinska PVO je tokom noći delovala dva puta u Kijevskoj oblasti, a ruske snage izvršile su raketni i napad dronovima, objavio je načelnik Kijevske oblasti na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading