Rat u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

Tabak je komentarisao ključne događaje na ratištima širom Ukrajine, osvrnuli se na moguću novu rusku ofanzivu.

- Ukrajincima nedostaje municije, a biće potrebno vreme da zalihe koje je Češka pronašla širom sveta stignu na sam front. Ruski pritisak se, ipak, nastavlja duž čitavog fronta, ali je koncentrisan oko većih urbanih centara.

Rat u Ukrajini

Foto:AP

 

 

- Od kada su u februaru zauzeli Avdejevku, pomerili su se 7-8 kilometara na zapad. To nije mnogo, ali napredak je konstantan.

- Rusi su prošli prvu liniju odbrane, sada polako pada druga linija, a u pozadini je izgradnja treće ukrajinske odbrambene linije na koju će borbe uskoro preći.

- Slična situacija je i na Bahmutu, gde su ruske snage krenule na zapad ka gradu Časov Jar, kroz čiju sredinu prolazi vodeni kanal i koji predstavlja veliku prirodnu prepreku. Novi, manji deo grada je istočno od tog kanala i tu se poslednjih dana vode borbe.

Rat u Ukrajini

Foto:AP

 

 

- Takođe, za razliku od prošle godine, ove godine nema toliko blokada puteva, zbog čega je teren prohodniji, a uslovi za vojna dejstva povoljniji - kaže Tabak i objašnjava da Ukrajinci trenutno trpe snažno rusko bombardovanje velike eksplozivne moći.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading