NATO BRIŠE CRVENU LINIJU? MSP Mađarske upozorava na opasan potez Alijanse
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Zemlje članice NATO-a, predlažući slanje trupa u Ukrajinu, brišu crvenu liniju koju su same povukle. Odluka alijanse da poveća svoju koordinirajuću ulogu u obuci ukrajinske vojske i snabdevanju Kijevom oružjem približava NATO  sukobu, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto, prenosi RIA.

- Kada je počeo sukob, zemlje članice NATO-a su povukle crvenu liniju da NATO nije učesnik rusko-ukrajinskog sukoba. Međutim, pre dve nedelje je počela da se briše ova zajednički povučena crvena linija. Koordinirajući ulogu u snabdevanju oružjem i obuci ukrajinske vojske, ova odluka svakako približava NATO ratu više nego ikada ranije - rekao je Sijarto na događaju povodom početka kampanje za izbore za Evropski parlament , a prenosi HirTV.

Prema njegovim rečima, da bi „glas mira u Evropi postao glasniji“, neophodan je „desni zaokret“ nakon rezultata izbora za Evropski parlament, kada će na vlast doći snage „orijentisane na odbranu suvereniteta“.

Sijarto je ranije rekao da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajinom oružjem i obuci njenih vojnika, 31 država podržava ovu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome.

Politički direktor mađarskog premijera Balaž Orban ranije je izrazio nadu da će kao rezultat izbora za Evropski parlament 9. juna biti manje „jastrebova“ i više pristalica mira u Briselu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading