Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

U NATO-u je postignut dogovor o slanju sistema PVO u Ukrajinu.

Volodimir Zelenski poručuje da je Ukrajini potrebno minimum sedam sistema "patriot" i istakao da Izrael nije bio prepušten da se sam snalazi tokom masovnog iranskog vazdušnog napada u subotu.

Tokom jučerašnjeg dana zabeleženi napadi na region Odese, Dnjepropetrovsku oblast, Krivi Rog. Oboreni dronovi iznad Belgoroda.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

UŽASNE VESTI ZA ZELENSKOG Rušenje snova vlasti u Kijevu

Borelj: Ukrajina će imati transatlantsku podršku da se suprotstavi Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je rezultat glasanja u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država o predlogu zakona za pomoć Ukrajini, Izraelu i indo-pacifičkom regionu.

"Ukrajina će imati transatlantsku podršku koja joj je potrebna da se suprotstavi ruskoj agresiji", objavio je Borelj Iksu (Tviteru).

Kongres usvojio nacrt zakona o vojnoj pomoći Kijevu

Predstavnički dom Sjedinjenih Država, koji je pod kontrolom republikanaca, izglasao je je dotiranje paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 60,8 milijardi dolara. 

Rusi pogodili osmatračnicu (VIDEO)

Posada samohodnog artiljerijskog oruđa „nona-S” pogodila je osmatračnicu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Zelenski zahvalio Kongresu zbog usvajanja pomoći Ukrajini


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je Predstavničkom domu Kongresa SAD što je usvojio zakon o vojnoj pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara.

"Zahvalan sam obema partijama, Predstavničkom domu, i lično predsedavajućem Doma Majku Džonsonu zbog odluke da postave istoriju na pravi koloskek", naveo je Zelenski na platformi X (Tviter).

On je istakao da će demokratija i sloboda uvek značiti u svetu i da "nikada neće omanuti dokle god Amerika pomaže u očuvanju tih vrednosti".

"Ključni američki zakon o pomoći Ukrajini usvojio je Predstavnički dom, što će sprečiti širenje rata, sačuvati hiljade života, i pomoći našim nacijama da budu jače. Mir i bezbednost mogu biti dostignute samo kroz snagu", istakao je Zelenski.

On je dodao da se nada da će zakon biti podržat u Senatu i poslat predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.
"Ameriko, hvala ti", dodao je.

UŽASNE VESTI ZA ZELENSKOG Rušenje snova vlasti u Kijevu

Eksplozije u Odesi i Černomorsku

Ukrajinski mediji prenose da u Odesi i Černomorsku odjekuju eksplozije.

Uništeni Abramsi

Rusija je u poslednja dva meseca izbacila iz stroja pet tenkova „ambrams“ koje su SAD isporučile Ukrajini, piše „Njujork tajms“. Od početka godine još najmanje tri tenka su oštećena.

Kongres SAD danas glasa o 95 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Predstavnički dom SAD, koji je pod kontrolom republikanaca, danas bi trebalo da glasa o paketu pomoći koji pruža bezbednosnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Očekuje se da će usvojiti zakonski paket vredan 95 milijardi dolara zbog ogorčenih primedbi stranačkih tvrdolinijaša, piše Rojters.

Zelenski poslao poruku Ukrajincima

 

 

EKSPLOZIJE ODJEKUJU U HARKOVU Sirene zavijaju širom Ukrajine

U Ukrajini su se ponovljene eksplozije dogodile u oblasti Harkov

Operateri bespilotnih letelica 336. brigade marinaca pogodili su uporište Oružanih snaga Ukrajine

 

 

Ratni dopisnik lista Izvestija Semjon Jeremin poginuo u Ukrajini

 

 

Zelenski: Više nema vremena samo za razgovore, potrebne su odluke partnera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da u ovoj godini nema više vremena za dalje razgovore, već su potrebne odluke partnera. "Sve je prilično specifično.

Ukrajini je potrebna protivvazdušna odbrana, a partneri u tome mogu pomoći. Mi cenimo napore svakog lidera, svake države, koji su zaista aktivni, zaista ispunjavaju svoja obećanja i pokušavaju da povećaju mogućnosti našeg vazdušnog štita", istakao je predsednik Ukrajine u večernjoj video poruci, prenosi Ukrinform.

Ruske snage raketirale Zaporožje i Odesu

Ruske snage napale su jutros raketama industrijsku zonu u Zaporožju na jugu Ukrajine i ukrajinsku luku Odesa, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov napisao je na Telegramu da u napadu nije bilo povređenih, prenosi Ukrinform.

U Odesi je jutros odjeknula eksplozija tokom vazdušnog napada, naveo je načelnik oblasne administracije Oleh Kiper. Snage ukrajinske protivvazdušne odbrane uništile su dve ruske rakete i tri izviđačka drona koji su lansirani tokom noći na Ukrajinu, saopštio je komandant vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikola Oleščuk.

On je naveo da su ruske snage tokom noći napale Ukrajinu sa sedam raketa i tri drona.

Akcije ruske vojske u Sumskoj oblasti

Ruska vojska napala je vazduhoplovnu bazu u gradu Konotop u Sumskoj oblasti i 58. Ukrajinsku motorizovanu pešadijsku brigadu .

U vazdušnoj bazi stacionirani su helikopteri, a u blizini se nalazi fabrika za remont aviona. Aerodrom ima pistu dužine 2003 metara i širine 45 metara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading