Rusija
Foto: AP/Sergei Bobylev (POOL)

Situacija je izuzetno alarmantna, kako otkriva zamenik načelnika obaveštajne službe (HUR) general-major Vadim Skibicki u intervjuu za "The Economist".

Prema Skibickom, izgleda da je pad Časiv Jara, grada u Donjeckoj oblasti, neizbežan.

Aleksandar Sirski, glavni komandant ukrajinskih snaga, ranije je izjavio da postoje informacije da je Vladimir Putin postavio rok svojim vojnicima do 9. maja da zauzmu Časiv Jar. Skibicki je takođe napomenuo da će Ukrajina na kraju morati da pregovara sa Rusijom o završetku rata, mada ne veruje da će se to desiti pre 2025. godine.

General-major Skibicki je naglasio da je pad Časiv Jara, slično kao što se desilo sa Avdejevkom, verovatno samo pitanje vremena, što je izjavio u intervjuu za "The Economist".

Pritisak na Časiv Jar

„Ne danas ili sutra, naravno, ali sve će zavisiti od naših rezervi i zaliha“, dodao je general.

Ruske snage su usmerile svoj fokus na Časiv Jar, grad koji bi mogao omogućiti dalje napredovanje u Donjeckoj oblasti, nakon što su preuzele kontrolu nad Avdejevkom u februaru.

Skibicki smatra da će Rusija težiti da preuzme kontrolu nad ostatkom Donjecke i Luganske oblasti.

On je takođe naglasio da se Kremlj verovatno priprema za ofanzivu na severoistočne oblasti Sumi i Harkov, pri čemu glavni napadi treba da počnu krajem maja ili početkom juna, kako su sugerisali i drugi ukrajinski zvaničnici.

Ruska vojna grupacija u blizini granice Harkovske oblasti trenutno broji 35.000 vojnika, ali bi se taj broj trebao povećati na između 50.000 i 70.000, prema generalovim rečima.

Iako taj broj vojnika nije dovoljan za zauzimanje većeg grada, mogao bi biti adekvatan za manje vojne zadatke.

„Brza operacija ulaska i izlaska, možda. Ali, operacija za zauzimanje Harkova, ili čak grada Sumija, nije izvodljiva s ovim brojem snaga“, objasnio je general.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading