Srušena crkva u Kijevu
Foto: Printscreen//Printscreen/Telegram/Десятинний Монастир

Čitav verujući narod protiv je ovog antihrišćanskog čina, iako ima "zabludelih" koje to podržavaju, pošto je to za njih – "forma borbe sa Moskvom", kaže za RT Balkan Jelena Osipova, doktor filologije, vanredni profesor Katedre za slovensku filologiju na Pravoslavnom univerzitetu "Svetog Tihona".

Kijevu je srušena Vladimiro-Olginska crkva Desjatinskog manastira kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju objavljenom na telegram kanalu manastira.

U četvrtak oko ponoći, manastir je izvestio da su crkvu ogradili policija i vojno osoblje, prenosi RT Balkan.

Hram, koji je osveštao Njegovo Blaženstvo mitropolit Vladimir, više ne postoji - navodi se u saopštenju.

Iz manastira su pojasnili da je čudotvorna ikona Bogorodice neoštećena.

Sud u Ukrajini je 14. septembra naložio da se crkva demontira crkva na zahtev Nacionalnog muzeja istorije Ukrajine koji se nalazi pored.

Načelnik sinodalnog informativno-prosvetnog odeljenja UPC, mitropolit Nižinski i Prilucki Kliment, nazvao je ovu odluku "otvorenim izazovom za ukrajinske pravoslavne hrišćane".

Potom je rušenje, koje je najavljeno za 7. maj, odloženo na neodređeno vreme "iz tehničkih razloga".

Sveštenik iz Mladenovca Marko Jeftić za RT Balkan ističe da je ova crkva bila od izuzetnog značaja za sve pravoslavne vernike. Prvobitni hram je gradio Sveti knez Vladimir, a na mestu na kojem su postradali prvi ruski Sveti mučenici Teodor i Jovan.

- Prvi put je taj hram srušio han Batij, drugi put Boljševici, a treći put režim u Kijevu. Razlog leži u tome što vlast koja je trenutno na čelu Ukrajine ima veliki strah od Crkve, jer Crkva ne objedinjuje teritorije već duše. Sa pravom se može reći da je ovo satanistički čin, bez obzira što se režim krije iza administrativnih i pravnih odluka od pre 10 godina - kaže on.

On ističe da to što su hram srušili tokom noći govori da, koliko god da misle da su silni, ipak se boje, jer većina naroda u Kijevu je i dalje deo kanonske Crkve i nisu se poklonili raskolnicima.

- Ukrajinske vlasti postupaju tako jer su očajni. Nisu im uspeli planovi u borbi za dušu pravoslavnih u Ukrajini, raskol je propao i svesni su da pored svih oruđa i oružja prinude odlaze na smetlište istorije. Ovaj događaj je još jedan prilog u knjizi njihovog beščašća, po čemu će biti pamćeni u budućnosti - ističe on.

Jeromonah Ignatije Šestakov kaže da su akcije ukrajinskih vlasti u ovom i drugim slučajevima usmerene na uništenje pravoslavne crkve.

- Šta god pričali o određenoj nacionalnoj 'PCU' (Pravoslavnoj crkvi Ukrajine) – zapravo, krajnji cilj je uništenje i pravoslavlja i pravoslavnog jedinstva, jedinstva naše Crkve - smatra Šestakov.

Ističe da se sada dešavaju hapšenja pravoslavnog sveštenstva u Ukrajini, zaplene stotina crkava, progon vernika. Sve ovo je jedinstveni program za uništavanje pravoslavne crkve, i u tom kontekstu može se posmatrati slučaj rušenja ovog verskog objekta, dodaje on.

Jelena Osipova, doktor filologije, vanredni profesor Katedre za slovensku filologiju na Pravoslavnom univerzitetu "Svetog Tihona" napominje da je mitropolit Vladimir (Sabodan) je 2007. godine osveštao novosagrađenu treću Desjatinsku crkvu u čast ravnoapostolnog velikog kneza Vladimira i kneginje Olge.

- I treći put je porušena 17. maja 2024. godine, noću, da ne bi verujući narod zaštitio svetinju - kaže Osipova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading