Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa
Alo.rs
Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa

Alo.rs

Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa, Foto: Alo.rs

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije korona-virusa. Umesto zatvaranja, kao što je bio slučaj u ostalim evropskim zemljama, švedske vlasti su najpre računale sa tzv. imunitetom krda a kasnije i zdravim ljudskim razumom. I zbog takve politike vlasti su bile suočene sa brojnim kritikama. Do sada se, prema podacima američkog Univerziteta Džon Hopkins, u Švedskoj korona-virusom zarazilo 600.000 građana.

Švedska se sada, sa susednom Danskom, takođe odlučila za drugačije rešenje od svih ostalih i planira do leta da uvede digitalni "korona-pasoš".

Za koga je "korona-pasoš"?

Ta digitalna potvrda bi pre svega trebalo da posluži kao dokaz o vakcinisanju protiv korona-virusa, objašnjava Anders Igeman. Istovremeno bi trebalo da omogući posetu kulturnim ili sportskim manifestavijama, kao i da omogući slobodna putovanja. Infrastruktura za kontrolu tog dokumenta bi trebalo da bude pripremljena do 1. juna.

Danska je još pre Švedske predstavila tu vrstu dokumenta koji bi, pre svega, poslovnim ljudima trebalo da olakša putovanja. Korona-propusnica u Danskoj bi trebalo da bude ili u formi unosa na internetskoj stranici danskog ministarstva zdravlja ili u pametnom telefonu njenog vlasnika.

Gde su Danska i Švedska kada je reč o vakcinisanju?

Ali trenutno u obe skandinavske zemlje samo mali broj građana može da profitira od projekta digitalne korona-propusnice. Prema podacima onlajn platforme "Our World in Data" u Danskoj je do 14.2. vakcinisano svega 6,87 odsto građana, u Švedskoj 4,53. Stanje u te dve zemlje je dakle slično kao i u Nemačkoj gde je do sada vakcinu primilo svega 4,95 odsto stanovništva. Slično je i u ostatku Evropske unije. Poređenja radi, u Izraelu je već vakcinisano 74 odsto stanovništva.

Pitanje je i koliko će se građana Švedske vakcinisati. Zemlja važi kao posebno skeptična prema vakcinisanju otkako su se pre deset godina, nakon vakcinisanja protiv svinjskog gripa, pojavili masovni zdravstveni problemi kod dece. Stotine vakcinisanih je nakon toga dobijalo napade narkolepsije, što je prouzrokovalo jedan od najvećih medicinskih skandala u istoriji zemlje. I to Šveđani još uvek dobro pamte.

Ko bi mogao da bude uskraćen?

Sa korona-pasošem bi vakcinisani mogli da imaju povlastice. Ono što isprva zvuči pozitivno, istovremeno skriva i činjenicu da bi neko u isto vreme mogao da ostane uskraćen. U povlasticama kritičari vide i neku vrstu primoravanja na vakcinisanje, na mala vrata. Političari takve tvrdnje energično odbacuju. To bi moglo, kako kaže nemački ministar unutrašnjih poslova, dodatno da podeli zemlju. Ali i ugrozi poverenje u politiku koja je do sada odbijala da uvede obavezno vakcinisanje.

Kritičari smatraju i da bi povlastice za one sa "korona-pasošem" bile nepravedne, sve dok nema dovoljno vakcina kako bi se vakcinisali svi koji to žele. Osim toga mnogi iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu, recimo zbog alergija ili trudnoće. Svi oni bi tako, bez vlastite krivice, bili isključeni što se privilegija tiče.

Šta planiraju ostale evropske zemlje?

Još neke zemlje, poput Grčke, Kipra ili Španije takođe traže uvođenje neke vrste "korona-pasoša" koji bi vakcinisanima omogućio slobodno putovanje. To bi dobro došlo i turističkoj branši u tim zemljama. U Poljskoj i Rumuniji su vakcinisani već sada nakon ulaska u zemlju oslobođeni karantina.

O nekoj vrsti propusnice za vakcinisanje se glasno razmišlja i na nivou EU. Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides je doduše rekla da ne želi "korona-pasoš" nego sertifikat o vakcinisanju u kojem bi bile sve informacije o vakcini, za razliku od ostalih rešenja koja sadrže samo informaciju o tomu da je osoba vakcinisana.

Kirijakides smatra da bi od tih informacija profitirala nauka. "To bi nam dalo uvid u razvoj virusa i eventualne propratne pojave koje se pojavljuju sa zadrškom", kaže komesarka. Osim toga bi sertifikat olakšao medicinski tretman i u ostalim EU zemljama.

Da li će i Nemačka uvesti "korona-pasoš"?

Uvođenje neke vrste propusnice za vakcinisane je trenutno u Nemačkoj malo verovatno. Nedavno se i Nemački etički savet jasno izjasnio protiv takvog mehanizama koji bi vakcinisanima dao priviligije. Glavni argument glasi da trenutno ionako još ne može da se zna da li vakcinisani i dalje mogu da prenose virus ili ne. Nošenje maske i održavanje razmaka je i dalje obaveza za sve. Ako se u međuvremenu naučno dokaže da vakcinisani ne mogu da prenose virus, Savet je spreman da preispita svoju odluku.