Teya Dora
Foto: Printscreen/Foto: RTS

Finale "Pesme za Evroviziju 2024" donelo je napetost i ljutu borbu takmičara sve do poslednjeg trenutka kada je pobedu odnela Teodora Pavlovska (32) sa pesmom "Ramonda" kojom će nas predstavljati u Malmeu.

Teya Dora, uspela je da osvoji srca publike i stručnog žirija, te preuzme titulu srpske predstavnice za evrovizijsko takmičenje za 2024.godinu.

Naime, jedan komentar na Lila ramondi mnoge je zapitao, čak i rasplakao, a počeo je "običnim" pitanjem - Srbi, kako vas nije sramota?

Teya Dora

Foto: E Stock

 

Komentar prenosimo u celosti:

- Dobro jutro, iz ove besane noći, dragi moji, tužni Srbi. Kao direktni potomak dvojice Solunaca Imam za vas jedno pitanje KAKO VAS SAMO NIJE SRAMOTA?! Mogu da razumem da vam se sviđa drugačiji melos i druga tema ali da se usudite da blatite pesmu posvećenu onakvoj patnji ne razumem i ne želim da razumem ma koliko vam se ne dopadala. Ne daju mi pretci patnjom i ponosom okićeni. Gledam i mislim koliko njima nije bilo žao a vama jeste. Žao vam je pokrenuti srce jer srca nemate. Da imate sve bi vam se samo reklo. Ali evo da vam pomognem u slavu dedova svojih i vaših da im ponos ne dirate. Vidite ovo crno nebo i pusto stenje. E pod takvim nebom beše naša Srbija i naši dedovi. Pod sivilom sama. Ostavljena bez pomoći. Kroz takve stene ljutim mrazom okovane bez hleba i obuće hodaše ti isti dedovi na putu u večnost. Na kamen posred mora ih staviše da ranjeni i izmučeni čekaju s verom i nadom jednako smrt i život. U to more legoše zaspali, obgrli ih plava grobnica da u tišini vrišti njihova mladost. Daleko iza gora osta beli sjaj rodne zemlje da čeka sabraću njihovu koju noge nosiše i za sebe i za one koje u moru i stenju ostaviše. I nosiše ih kroz drugo stenje na kome ljubavlju i znojem zalivana iz puste zemlje i smrti niče nada, neuništiva a nežna. Večna. To što vama ta crna noć izgleda crnje nego njima i što niste u stanju da naduvidite kako iz ljubavi niče je golema nesreća veća od njihove teške bitke. - glasio je komentar.

Teya Dora

Printscreen

 

Tebi Teodora i tvom timu beskrajno hvala!

U ime mojih i naših dedova, za molitvu jednom rečju koja sve kaže i svakog doziva da iz ljubavi nikne ako dozvoli da ga ljubav okupa i osokoli kao jednom davno naša preživela braća i sestre i zemlja koju nam ostaviše kao zavet. Zajedno sa primerom kako se diže iz pepela i kad se čini da nijedne nade više nema. A ima, jer ljubav čovečija je beskrajna nada.


Ramonda

Printscreen

 

Simbolika "Ramonde"

Državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čiji je simbol cvet, Natalijina ramonda, obeležava se danas u Srbiji.

Podsećanju na taj dan su u Srbiji od 2005. godine bili posvećeni prvi časovi u školama, a Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik proslavlja od 2012. godine.

Tog dana, 11. novembra je 1918. godine u Francuskoj potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, kada je formalno okončan Prvi svetski rat.

Dan primirja je u Srbiji neradan dan, a obeležava se i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

Podsetimo, kako je Teya Dora navela za Alo!, pobeda joj je došla neočekivano, ali je to ni najmanje neće omesti u nameri da opravda očekivanja svog naroda.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Beba

07.03.2024 11:18

To i ja kazem: Srbi stidite se.Sram vas bilo.Devojka ima sjajan glas i pesma je prelepa i sadrzajna Bedan ste narod.Zato vas niko ni ne voli

Zizi

07.03.2024 12:13

Ne volimo lopovluk .Volja naroda pokradena od strane zirija.Ko je kumovao za sadtav zirija. Zna se.A dto se tice ljubavi ne vole nas USTASE , Teroristi i ostali pokvaren svet.