Mihailo Maksimović
Alo!
Mihailo Maksimović

Alo!

, Foto: Alo!

Suđenje makrou Maksimoviću je, kao i prethodnih puta, bilo zatvoreno za javnost zbog, kako su rekli, "neadekvatne veličine sudnice i situacije sa korona virusom".

Maksimović je ponovio da je "svoj biznis vodio po ugledu na mnoge svetske firme", pri čemu se zarada između njega i devojaka delila tako da je njemu ostajalo 30 posto, dok su devojke za pružanje usluge dobijale 70 odsto zarade.

On je ispričao da je svaka devojka koja je radila za njega, pre ulaska u posao, upoznavala sa detaljima njegovog poslovanja i pravilima, kao i da su dobrovoljno na to pristajale.

Sve devojke su imale pravo na ličnog trenera u teretani, redovne ginekološke preglede, psiho terapije, ali kako je Maksimović naveo, mogle i same sebi sve to da organizuju. On je objasnio da je sve bilo na dobrovoljnoj bazi, da su same devojke inicirale sastanak sa njim na kojem ih je upoznao sa načinom poslovanja njegove “firme”.

"Nisam ih vrbovao, niti primoravao"

- Devojke nisam vrbovao, niti ih primoravao na bilo šta. Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi, one su zarađivale 70 procenata, a meni je ostajalo 30 odsto od ugovorenog posla - objašnjavao je Mihailo na suđenju.

Mihailo Maksimović

Printscreen

Foto: Printscreen

Maksimović je, govoreći o poslu koji je vodio, rekao da "nije svetac, jer je i sam zarađivao na posredovanju u prosituciji između klijenata i devojka", ali da su sve devojke "mogle da ga napuste kad god su htele".

Dodao je i da nije ulazio u to u kakvoj su materijalnoj situaciji devojke koje su kod njega radile, "jer njemu to nije bilo važno".

Mihailov brat priznao sve

On je u potpunosti priznao krivično delo za koje se tereti, ali je naglasio da je sve isto radio kao i njegov brat. Zbog toga je nemoguće, prema njegovoj izjavi, da Maksimovića tužilaštvo tereti za trgovinu ljudima, a Milenkovića samo za prostituciju budući da su posao obavljali na identičan način.

Sudija nije postavljao pitanja, ostavio je optužene da iznesu svoju odbranu i zakazao sledeće suđenje za 15. oktobar kada bi na saslušanju trebalo da svedoči i jedna od oštećenih devojaka.

"Verujte svedočenju jedne od mojih devojaka, ona govori istinu"
Optuženi Maksimović, tokom iznošenja odbrane osvrnuo se na svedočenje devojke S.S., koja je istakla da se nije prisilno bavila prostitucijom. On je rekao da treba suditi prema njenim izjavama jer ona, od tri devojke koje su svedoci, govori istinu. Pomenuo je da je priveden ubrzo nakon što je jedna od devojaka, M.G., izjavila da želi da ide na Kipar, kako bi se usavršavala za lajfkouča.

"Gledao sam kako neke devojke postaju sve bahatije što su više zarađivale"

Insta

Instagram/Printscreen

Foto: Instagram/Printscreen

Maksimović je rekao da je "bio svedok kako su neke od njegovih devojaka menjale i postajale bahate prema novcu što su više zarađivale".

- "Firma" je poslovala po pravilima koja sam ja postavio, morala su da se poštuju pravila u smislu da se nikada nikome ne govori ko su klijenti, niti ko sve radi za "firmu", da me nikada ne lažu, ali i da klijentima ne daju svoj broj telefona - rekao je navodno Maksimović pred sudom, prenosi Kurir.

Maksimović se posebno osvnuo na svedočenje prostitutke M.G. i rekao je da je ona zaposlila i svog dečka da radi kod njega, kao vozač.

- Zarađivala je oko 10.000 evra mesečno, kada je raskinula sa tim dečkom odselila se iz zajedničkog stana i iznajmila drugi, u centru, za 450 evra mesečno. Kada je 2017. odlučila da ode na operaciju grudi, zbog čega neko vreme nije mogla da radi, počela je da pozajmljuje novac od zelenaša i tada je zapala u finansijske probleme, pa je od mene tražila da radi još više - ispričao je makro.

On je dodao da je M.G. "krivila njega" što je morala da prizna da se bavi prostitucijom, kad je uhapšena sa klijentima iz Turske, i za to što "to sad stoji u njenom dosijeu".

M.G. Maksimovića tereti da je iskoristio njenu lošu materijalnu situaciju i primoravao je da ide na treninge, operiše grudi i bavi se prostitucijom.

Uhapšene dok su bile s klijentima

Podsećanja radi, devojke koje su prvobitno bile lišene slobode, a sada svedoče protiv Maksimovića, uhapšene su zbog pružanja seksualnih usluga turskim državljanima u jednom beogradskom hotelu. Nakon toga, njih dve su odlučile da svedoče protiv Maksimovića i njegovog brata, koji su ih podvodili.

Jasmina Ana promocija Tijana Ajfon

Alo/Dejan Briza

Foto: Alo/Dejan Briza

One su, kako saznajemo u istrazi, ispričale da su ih njih dvojica “psihički maltretirali i terali da troše velike sume novca kako bi ugrađivale silikone, išle na treninge i ginekološke preglede o svom trošku”. Posle ovih njihovih svedočenja, devojke za koje se sumnja da su bile žrtve trgovine ljudima, tačnije da su seksualno eksploatisane, dobile su status posebno osetljivih svedoka.

Tereti se za dva krivična dela

Tužilaštvo Maksimovića tereti za dva krivična dela, a optužnica se zasniva na iskazima tri devojke, pri čemu njih dve imaju status zaštićenih svedoka. Između ostalog upravo one su Maksimovića optužila za trgovinu ljudima od 2015-2019. godine, dok ga je jedan optužila za posredovanje u vršenju prostitucije.

PROČITAJTE JOŠ: