Šaban, Toše, Ena
Youtube/printscreen
Šaban, Toše, Ena

Youtube/printscreen

Foto: Youtube/printscreen
Aleksandar Bogdanović

Screenshot Youtube/Slavonska Tel

Foto: Screenshot Youtube/Slavonska Tel

Nesreća se dogodila 21. decembra prošle godine kada se Aleksandar vraćao s probe, a na njega je u tom trenutku automobilom bez položenog vozačkog ispita naleteo Smiljanić, i to na raskrsnici pred zgradom u kojoj je Bogdanović živio sa suprugom Senom Krupić i njihovim troipogodišnjim sinom.

Bitku za život glumac je izgubio na katolički Božić, a gotovo pola godine kasnije stigao je i sudski epilog koji je u Bogdanovićevoj udovici izazvao još veću gorčinu. Umesto maksimalnih 15 godina zatvora, Smiljaniću, koji je inače sin osječkog policajca, dodeljena je dvostruko manja zatvorska kazna.

- Ovo nije dobra poruka mladim ljudima koji voze brze automobile, na ovakav način, bez vozačkih dozvola. Ja se s ovom kaznom apsolutno neću složiti s obzirom na to da smo mi kažnjeni za cijeli život bez Aleksandra - rekla je Sena.

A za život bez najmilijih kažnjene su i mnoge porodice poznatih čiji je život prerano okončan u kobnim saobraćajnim nesrećama.

Bogdanović je poslednji u nizu čiji je život prerano ugašen na ovakav način.

Šaban Šaulić, udes

Rajko Ristić/Alo/Printscreen

Foto: Rajko Ristić/Alo/Printscreen

Šaulić i njegov klavijaturista Mirsada Kerića poginuli su u saobraćajnoj nesreći kada su se vraćali sa koncerta u Nemačkoj, kada je na njih kolima naleteo Turčin. Treća osoba koja je bila u kolima i koja je preživela saobraćajnu nesreću jeste Šabanov kum Slobodan Bobi Stojadinović.

Alsin se tereti za ubistvo u saobraćaju, a u optužnici se navodi da je Levent na dan nesreće vozio bez vozačke dozvole, te da je pijan u automobilu”mazda 6″ izazvao tešku nesreću na putu A2 u blizini Gitersloha. Kako je utvrđeno, Levent je vozio brzinom od 160 km/h, na mestu gde je u tom trenutku bilo dozvoljeno voziti 80 km/h. Suđenje je usled koronavirusa odloženo, a novi datum još uvek nije poznat.

Dolores Lambaša

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Vraćajući se nakon predstave iz Beograda u Zagreb po gustoj magli, Matavulj je kod Sredanaca udario u VW Polo koji se u tom trenutku nalazio ispred njih, a Dolores je od siline udarca izletelaiz vozila i zadobila teške povrede od kojih je preminula u bolnici u Slavonskom Brodu.

Uzrok nesreće i ovog je puta bila prevelika brzina, iako je Matavulj u trenutku nesreće imao i 0,66 promila alkohola u krvi.

Zbog izazivanja nesreće 2015. godine nepravomoćnom presudom osuđen je na zatvorsku kaznu od devet meseci. Drugostepenom presudom njegova je kazna preinačena u godinu dana zatvora.

Zatvorsku kaznu počeo je služiti u pulskom zatvoru u oktobru 2016. godine, a iz zatvora je pušten nakon osam meseci zbog uzornog vladanja.

Toše Proeski

YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen

Maštao je i o inostranom tržištu, no njegove snove iznenada je srušila strašna tragedija. Tog kobnog jutra Toše je na putu prema Zagrebu sedeo na mestu suvozača u VW Touaregu kojim je upravljao njegov prijatelj Georgij Georgijevski, a neprilagođena brzina rezultirala je time da je vozilo udarilo u prikolicu, i to baš onom stranom na kojoj je sedeo 26-godišnji pevač koji je preminuo na licu mesta.

U automobilu je u tom trenutku bila i Tošina menadžerka Ljiljana Petrović, koja je u nesreći lakše povređena. Istraga je pokazala da je Georgijevski vozio brže od dopuštenog, te da nije poštovao propise rastojanja između automobila pri preticanju kamiona.

 

Makedonski sud osudio ga je zbog izazivanja saobraćajne nesreće na dve godine zatvora.

Ena Begović

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Tog kobnog dana Begović je sa svojim suprugom, poduzetnikom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, kojeg je dobio u braku s glumicom Bebom Lončar, svojom majkom Terezom te jednoipomesečnom kćerkom Lanom iz porodične vile u Supetru krenula u posetu prijatelju Stipici Kalogjeri, do kojeg nažalost nikada nije stigla.

U mjestu Splitska Leo Radeljak odlučio je ocu prepustiti vožnju terenca Grand Cherokee nakon što je zakačio kamen i razbio maglenku.

Zaustavili su se na uzbrdici i obojica su izišla iz automobila koji je počeo nekontrolirano da klizi unazad pa su iz automobila pokušale izaći Ena i Tereza s Lanom. Terenac je završio u provaliji i prignječio Enu kojoj nije bilo spasa, a u nesreći su teško povređene i njena majka Tereza te malena Lana. Usledili su meseci istrage i brojne rasprave kojima se trebao utvrditi krivac za saobraćajnu nesreću.

Suđenje je trajalo sve do 2007. godine, kada je Leo Radeljak oslobođen krivice za ubistvo iz nehata svoje pomajke te je odlučeno da je nesreću prouzrokovao neispravan menjač na džipu.

Vlade Divac i Dražen Petrović

youtube

Vlade Divac i Dražen Petrović , Foto: youtube

Godina u kojoj se tuga, šok i neverica nisu mogli zaobići bila je 1993., kada je region ostao zavijen u crno. Košarkaš Dražen Petrović je stradao u nesreći u Nemačkoj, a za volanom automobila bila je njegova tadašnja devojka, manekenka Klara Szalantzy, koja se zbog slabe vidljivosti pri brzini od 160 kilometara na sat zabila u kamion koji se isprečio na putu. Petrović je poginuo na licu mjesta, a Klara, za razliku od drugih, za nesreću nikada nije odgovarala pred sudom jer je istraga pokazala da se nesreća uprkos prevelikoj brzini, nažalost, nikako nije mogla izbeći.