LGBTQ
Printscreen/Alo.rs
LGBTQ

Printscreen/Alo.rs

Foto: Printscreen/Alo.rs

Balkanska estrada ispunjena je ličnostima koje svojom pojavom odstupaju od standardnog i tradicionalnog. Međutim, priče o muškarcima koji su postali žene, privremeno, delimično ili sasvim (ili su se koristili ženstvenošću u javnom ispoljavanju ili performansu), uzdrmala je javnost i poigrala se sa tradicionalnim i stereotipnim na našim prostorima.

Azis

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube
Boki 13

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

"Sestre" su slovenačka "drag kvin" muzička grupa, koja je nastupala na "Evroviziji" 2002. godine, sa pesmom "Samo ljubezen" osvojile su 13 mesto. Grupa transvestita je počela da peva pred LGBT publikom u klubovima u Ljubljani, a njihova pobeda na nacionalnom takmičenju za predstavnika Slovenije na "Evroviziji" izazvala je buru reakcija u katoličkoj slovenačkoj javnosti. 

Neven Ciganović

Screenshot Instagram

Foto: Screenshot Instagram

Pošto Kalezić na "Evrosongu" nije ostvario značajan uspeh, rešio je da se oproba u američkom "Iks faktoru" gde ga je mentorisala i podržala poznata pevačica Nikol Šerzinger. Slavko je svoje životno iskustvo pretočio u knjigu "Moja istina".

Slavko Kalezić

screenshot Youtube

Foto: screenshot Youtube
Božo Vrećo

YouTube/printscreen

Foto: YouTube/printscreen

Sonja Sajzor je trans feministkinja i multidisciplinarna vizuelna umetnica, di-džej i darkvejv pevačica koja koristi šminku, kostimografiju, fotografiju, film i performans kao sredstvo umetničkog izražavanja. Ime Sonja Sajzor je nastalo kao kombinacija imena glumice Sonje Savić i prezimena Patrika Sajzora. Sonja se aktivno bavi umetničkim i aktivističkim radom u Srbiji i zalaže se za rešavanje brojnih problema sa kojima se suočava LGBT populacija.