Šaban Šaulić
Alo!/Dejan Briza
Šaban Šaulić

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Još 1981. godine, kada su novinari posetili Šabana Šaulića i njegovu suprugu u porodičnoj vili na Labudovom brdu na jugu Beograda, jedno od pitanja bilo je: “Je li istina da ste zaradili dosad 200.000.000 dinara?”. Taj iznos bio bi danas ekvivalent iznosu od oko 15.000.000 dolara, a pitanje nije bilo nimalo čudno jer su već tad Šaban i njegova supruga Gordana živeli u raskošnoj kući i imali kućnu pomoćnicu i guvernantu, koja je pazila na njihove dve tada maloletne kćeri, a sin Mihajlo se još uvek nije bio ni rodio. Nije skrivao bogatstvo. Na novinarsku provokaciju o svom bogatstvu odgovorio je iskreno:

- Možda je tako kao što vi kažete. Ko će ga znati? Pare dolaze i odlaze. Milioni su relativna stvar. Imam veliku familiju, moram im pomagati, da to ne radim, bio bih najgori na svetu. Ali morate shvatiti, mene ne plaćaju iz državnog budžeta. Ja zarađujem od sopstvenog rada. Ima nas na tržištu na hiljade, a najbolji i najtraženiji zarađuje najviše.

Dakle, već pre 40 godina Šaulić, koji je počeo karijeru 1969. godine kao 18-godišnjak, imao je 50-ak zlatnih ploča, a pesma “Dođi da ostarimo zajedno” prodata je u samo nekoliko godina u više od pola miliona primeraka, i još 300.000 tad vrlo popularnih kaseta.

Šaulić je ostao jedna od najvećih muzičkih zvezda bivše države, punio je dvorane od Makedonije do Nemačke i Amerike, sve do tragične pogibije u automobilskoj nesreći 17. februara 2019. godine.

Šaban Šaulić, nesreća

Screenshoot, Alo!

Foto: Screenshoot, Alo!

Vraćajući se s koncerta, na auto-putu između Bielefelda i Dortmunda na automobil u kojem su bili Šaulić, njegov klavijaturista 43-godišnji Mirsad Kerić, i Šabanov kum i vozač Slobodan Stojadinović, naleteo je 34-godišnji turski vozač koji je bio pod dejstvom alkohola i bez vozačke dozvole.

Kerić i Šaulić preminuli su podlegli povredama, a Stojadinović je prošao s teškim povredama. Za Šaulićem nisu samo tugovali njegova supruga Gordana i kćeri Ilda i Sanela i sin Mihajlo nego i milionska publika iz svih republika bivše Jugoslavije. Pokopali su ga u Aleji zaslužnih građana na groblju na Novom Beogradu, a sahranu su pratili svi mediji i portali.

Ipak samo nekoliko nedelja kasnije otkrili su najstrože čuvane porodične tajne. Najprije se saznalo da porodica želi da podigne tužbu protiv Alsina Leventa, vozača koji je izazvao saobraćajnu nesreću, ali su morali rešiti i niz birokratskih problema.

Šaban je imao u Nemačkoj penziju od 2.000 evra, koju je trebala da nasledi Gordana, koja je bila i Šabanova menadžarka, te je ona i pazila na finansije. Bila je s njim od njegove 16. godine. Ali onda se doznalo da dve kćeri i sin Mihajlo nisu jedina Šabanova deca. Najpre se javio Robert Omaljev - pevačev sin iz vanbračne veze. On je prošle godine podneo zahtev sudu da i njega uvrste u ostavinsku raspravu. Porodica tada nije htela ništa komentarisati, ali se oglasio Šabanov brat Hasan Dudić.

- Roberta volim, on je sin moga pokojnog brata, ali nema moju podršku u tome što radi. Pouzdano znam da ovo nije njegova ideja nego ga je njegova sestra po majci nagovorila da traži nasledstvo. Nije mi jasno zašto je pristao na to, a pričao je da ništa neće tražiti. Što će dobiti od ovoga? Ne samo da ga neću podržati nego ću zaštititi Šabanovu decu Sanelu, Ildu i Mihajla. Neću dopustiti da im Robertova sestra i porodica otmu ono što im pripada - rekao je Dudić i dodao da je Šaban sagradio Robertu kuću, ali u njoj sad živi Robertova sestra po majci i ona je pohlepna, piše hrvatski 24sata.

Robert Šaulić

E-stock/Miloš Rafailović

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Šaulić je Roberta dobio kad je imao 18 godina te je za njega plaćao alimentaciju dok nije postao punoletan. Mediji su pisali su kako danas 51-godišnji Robert živi u nemaštini. Nije prošlo ni nekoliko nedelja, a saznalo se da Šaulić ima još jednog sina koji živi u Detroitu, u SAD-u, i koji je takođe pravni naslednik dela Šabanove imovine. Robert je i sam rekao da je čuo za tog brata u Americi, ali ne zna ništa o njemu niti ga poznaje:

- Jeste, čuo sam da imam brata u Americi. Ako se ispostavi da je stvarno Šabanov sin, ja ću ga rado ovde ugostiti. I ja sam vanbračno dete, znam kako je to kada si odbačen - rekao je Robert za srpski Telegraf.

Prema nekim medijima, on se nije pre javljao jer mu je očuh situiran čovek, a i odlično zarađuje. Čovek koji ga poznaje takođe je iz Srbije, pa mu je priznao da je Šabanov vanbračni sin. Šabanovi vanbračni sinovi počeli su da se javljaju nakon što su mediji počeli da kalkulišu da postoji tajni Šabanov račun u Nemačkoj na kome se nalazi 2.000.000 evra, koji su trebali ostati njegovoj supruzi za crne dane, a sakupio ih je od napojnica s romskih svadbi u inostranstvu, piše hrvatski 24sata.

Šaban Šaulić

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

Goca i njena deca su medijima na njihove na ovo odgovorili:

- Neka nas svi puste na miru. Nema veze s istinom.

To je potvrdio i Šabanov menadžer, koji kaže da je sav novac od nastupa uvek išao Gordani na račun nezine firme jer pevač nije želeo da vodi brigu o novcu.

Prvo što je Goca, kako je Šaban zvao svoju suprugu, dobila nakon njegove smrti je penzija od 3.600 evra mesečno jer je Šaban u Austriji decenijama uplaćivao poreze i doprinose, pa je stekao pravo na austrijsku penziju. No, tu je bila i udobna vila u elitnom delu Beograda - na Dedinju, gde se Šaban sa porodicom preselio 90-ih. Ona će kasnije postati predmet spora između sina Roberta i Goce i njene dece.

Pre nekoliko dana Robert se opet oglasio i najavio borbu za svoja zakonska prava. Rekao je to nakon što je saznao da se Šabanova supruga iselila iz porodične kuće i iznajmila je konzultantu arapske tvrtke, a ona se preselila na drugu adresu.

Šaban i Gordana Šaulić

Alo / Marko Metlaš

Foto: Alo / Marko Metlaš

Razlog selidbe su navodni Gocini dugovi, a reč je o oko 200.000 evra koje je uzela kao avans za koncerte koje Šaban, nažalost, nikad nije održao. Stoga se očekivalo da ona proda vilu, kako je tvrdio jedan izvor:

- Goca je zbog velikih dugova u koje je upala nakon Šabanove smrti objavila prodaju vile od 1.000.000 evra. Ona je, još dok je Šaban bio živ, uzimala novac unapred za njegove nastupe, koji je potrošen, pa su dužnici nakon Šabanove pogibije počeli da im redovno kucaju na vrata. Jedini izlaz da se reši dugova bio je da proda luksuznu kuću, ali su i tu nastali problemi kada se Robert usprotivio. On se kao ravnopravni naslednik pojavio na ostavinskoj raspravi, gde je zahtevao svoj deo - navodi izvor.

- Ja ću uzeti ono što mi pripada. Zašto ne bih uzeo? Ja sam ravnopravan s ostalom Šabanovom decom i neću odustati od nasledstva - rekao je Robert.

Šaban Šaulić

Alo

Foto: Alo

Srpski mediji pisali su da Gordana ne može živeti sama u velikoj kući jer je sve podseća na supruga, a svaki kutak tera joj suze na oči.

- Kuća je velika i na dobroj lokaciji. Ograđena je i ima privatnost. Pravi raj za ljubitelje luksuznih nekretnina. Baš zbog toga Gordani nije bilo potrebno mnogo vremena da pronađe zainteresovane. Javljali su se biznismeni, diplomati, ali najbolju ponudu dobila je iz ambasade. Upoznala je konzulanta i njegovu porodicu i shvatila da su oni idealni za njen dom - zaključio je izvor blizak Šaulićima.

No, podela imovine još nije završila.

Šaban Šaulić

Nenad Vujanović/Alo!

Foto: Nenad Vujanović/Alo!

 

Komentari (2)

Daca

11.02.2020 13:05

Robert je prvo pa musko dete Sabanovo,naravno da ima najveca prava u ostavinskoj raspravi.Druga deca su se skolovala,lecila,putovala,bunde,dadilje,pare,hrana....dok je Robert ziveo tiho I mirno I nije im nikad pravio problem.Verujem da pokojni Saban je najvise vezan za njega I ako nije odrastao sa njim.A druga deca Sabanova treba da kleknu I poljube ruku najstarijem bratu a ne da beze od njega.Nece bezanjem daleko da stignu.Robert je covek koji ima pravo od svog oca da uzme sve jednako ko druga.

GG

14.02.2020 09:46

Svi hvale Šabana, a ispada da i nije imao nekih moralnih kvaliteta, jedino što je imao to je novac. Varao ženu, odbacio vanbračnog sina, a drugog u Americi nije ni upoznao itd. Ne znam koliko je bio human, da li je davao neke priloge za bolesne i siromašne, shodno svojoj zaradi? Kako je postao zaslužni gradjanin?