Šojić
Printscreen/YouTube
Šojić

Printscreen/YouTube

Foto: Printscreen/YouTube

Nema ko danas ne zna za neki citat Šojića, Ćirka, Blagoja, Dimitrija Pantića… Ipak, ono što malo ko od lčjudi zna jeste da je ova serija čiji scenario potpisuje porodica Pavić sigurno jedna od najmaleroznijih.

Naime, toliko se toga loše dogodilo tokom snimanja ove serije do danas da se sigurno može reći da je na nju bačeno neko prokletstvo.

Od 17. decembra 2006. godine kada je emitovana prva epizoda “Bele lađe”, tokom snimanja, pa do današnjeg dana ova serija pretrpela je mnoge udarce. Najpre, ostajala je, kao na traci bez glavnih glumaca, neki su preminuli tokom snimanja, a drugi su se jednostavno povukli. Morala je također da menja naslovnu špicu, ali i muziku, a mnogi akteri ovog ostvarenja, nažalost nisu više među živima.

Srećko Šojić

Jutjub printskrin

Foto: Jutjub printskrin

“Bela lađa” je indirektni nastavak filmskog hit serijala “Tesna koža”, s tim što je ulogu Dimitrija Pantića, umesto Nikole Simića preuzeo Petar Kralj, to je bio prvi udarac pre samog snimanja serije, jer je Nikola Simić kog svi pamtimo po fenomenalnim ulogama kao Dimitrije Mita Pantić odbio da glumi, jer je bio “zauzet”.

Odmah je morao da se pravi “zaokret” jer glavna ličnost serije više nije bio Pantić, već Šojić, kojeg je tumačio Milan Lane Gutović. On je biznismen i predsednik Stranke zdravog razuma koju finansira Šojićev rođak po babi, Tihomir Stojković “Tika Špic” (Predrag Smiljković).

Srećko Šojić

Printscreen

Foto: Printscreen

Njegov zamenik u stranci je Panjković (Dragan Vujić), a njegov večiti protivnik je Hadži-Zdravković (Predrag Ejdus), predsednik stranke „Demokratska renesansa“.

Porodicu Pantić čine pored Dimitrija, žena Persida (Ljiljana Dragutinović), sinovi Marinko (Milenko Zablaćanski) i Blaško (Nenad Jezdić), i kćerka Mirjana (Mirjana Mina Lazarević). Marinko je razveden, dok je Mira pred ivicom razvoda jer se preselila da živi kod Pantića.

Međutim, niko se nikad nije zapitao zašto je u ovoj postavci došlo do ozbiljnih izmena tokom same serije.

Naime, za vreme snimanja drugog ciklusa, tragično je poginuo glumac Milenko Zablaćanski, koji je podsećamo poginuo u saobraćajnoj nesreći, te se njegov lik “preselio” u Beč.

Gotovo istovremeno, zbog “povlačenja” Cece Bojković, iz serije je nestao i lik Jasmine Pantelić. Takođe zbog raznih stvari, nezadovoljstva honorarom i slično nekoliko likova isključeno je iz radnje pre petog ciklusa, a njih su glumili Miloš Biković, Dejan Lutkić, Dragan Jovanović, Dubravka Mijatović, a čak je i čuveni Ozren Soldatović (Dušan Golumbovski) dobio drugog glumca koji je tumačio istog lika “Rokija” šefa obezbeđenja ovog tajkuna.

Šojić

Printscreen/YouTube

Foto: Printscreen/YouTube

Ipak, najozbiljnije promene su se dogodile pred snimanje šestog ciklusa, kada su morale da budu uklonjene obe glavne uloge.

Naime, 10. novembra 2011. godine, preminuo je velikan srpskog glumišta Petar Kralj, a zbog velikog značaja, njegov lik je i dalje uz velika ograničenja bio prisutan u seriji (bez dijaloga i prikazivanja lica), ali je potom “preseljen” u bolnicu.

Odmah potom, seriju je napustio, svojevoljno i Milan Lane Gutović jer producenti nisu hteli da mu isplate honorar od 7.000 evra po epizodi, koliko je tražio, pa je njegovog lika scenarista poslao u zatvor, a glavnu ulogu preuzeo je Šojićev kum Baćko, kojeg je glumio Branimir Brstina.

Tada je RTS morao da promeni špicu serije, ali i muziku

Kada se sve to uzme u obzir, može se zaista reći da je ovu seriju zaista pratilo mnogo malera, ali i smrti.

Jer od 2006 godine do danas među živim glumcima iz ove serije više nisu: Petar Kralj, Milenko Zablaćanski, Dušan Golumbovski, Mihajlo Miša Janketić i Predrag Ejdus.

Pročitajte još: