Baja Mali Knindža
printscreen
Baja Mali Knindža

printscreen

Baja Mali Knindža, Foto: printscreen

Ko je čovek koji piše poeziju, recituje napamet Sergeja Jesenjina, a peva rodoljubive i četničke pesme?! Niko drugi do Baja Mali Knindža! Dečak iz sela Gubin podno Dinare danas živi u Beogradu sa suprugom Dijanom i otac je šestoro dece. Ipak, i dalje pati za rodnim mestom, spaljenom kućom i ujakom kog su mu ubili Hrvati.- Srušili su mi i zapalili kuću, u Livnu zaklali ujaka i ujnu. Ne volim da pričam o tome, teško mi je. Moj mlađi brat Novak je bio u logoru Lora... Hrvati su upali u kasarnu, pobili sve, a zarobili njega i jednog vodnika. Kad je došao kući, raspoređen je na minobacače u Čaprazlije. I moj otac Neđeljko je bio u ratu do poslednjeg dana. Brinuo sam za njih, išao sam kod tate u Bihać, govorio mi je da se očeličio i da ne brinem. I onda nekom smetaju moje pesme! Moja pesma nikome ništa loše ne može da učini! Jesu li one gore od toga što su oni meni srušili i zapalili kuću?! Što sam zbog njih otišao sa svog vekovnog ognjišta?! Ja njima nisam zapalio kuću, oni meni jesu - počinje priču pevač i dodaje da je njegova porodica ostala u Gubinu sve do pada Krajine:

- Do poslednjeg dana su bili tamo! Šta će ljudi... Svašta su propatili. Naši su osvojili veliku teritoriju, ali kao i uvek, kod Srba dođe prokleti "zeleni sto". A meni sad prebacuju za pesme "Ne volim te, Alija" i "Ne damo ti, Tuđmane, ni metra". To je bio moj revolt, bio sam pun gneva... Vešali su dve lutke na banderu i govorili da će mi tako obesiti roditelje! Da će moji Maša i Neđo tako da završe! Kod Hrvata je uvek bilo izraženo ustaštvo. Kao stanovnik mesta koje je bilo stratište, gde su jame Bikuša i Ravni Dolac, ja to znam. Zato smatram da je film "Dara iz Jasenovca" trebalo odavno da se snimi.

Na komentare da su on i ustaški pevač Tompson dve strane iste medalje kaže da to nikako nije istina. Tvrdi da on nikog ne mrzi, već da samo voli svoj narod i zemlju!

- Tompson i ja nismo isti i ne možemo biti. Konobar i pesnik ne mogu da se porede! Na koncertima kod Tompsona su u prvom redu mogli da sede generali Mirko Norac, Ante Gotovina i Mladen Markač. Da su kod mene bili Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević, uhapsili bi i odveli u Hag i mene i njih - smatra pevač i naglašava da nikada u životu ne bi nastupao u Hrvatskoj, čak i da ima samo ljubavne pesme:

- Ne mogu da zamislim da pevam nekome ko me ne voli! Ne stavljam materijalno ispred svega, nisam takav čovek. Ja sam više od pevača, narodni tribun. Ne shvatam kolege koje su posle rata odmah tamo potrčale!

Bonus video:

Pročitajte još

Komentari (5)

Petar

15.01.2021 17:02

Ti si jedno veliko ništa!

Petar

15.01.2021 17:03

Ti si jedno veliko ništa!

Raspa13

15.01.2021 18:01

Baja, ostadoh ti samo pjevanje žalopojlki???

Zivko

15.01.2021 19:40

Sigurno ce ti se veselit u rodnom kraju,svoje si otpiva

uzagondjija

15.01.2021 20:50

Tvoje pjesme su više ubile i spalile kuća od Pavelića al zato nećeš nikad doći u zemlju takozvani ustava đubre cetnicko