Veljko Ražnatović
Foto: e - stock
Veljko Ražnatović

Foto: e - stock

Foto: Foto: e - stock

Bogdana i Veljko Ražnatović kristili su na veliki srpski praznik Petrovdan sina Željka u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu u krugu najmilijih.

Da je sve u znaku srpstva otkrila je i ponosna baka Svetlana Ceca Ražantović, koja je na Instagramu podelila i tortu na tri sprata koja je obojena u znaku srpske trobojke.

Međutim, prva fotografija koja je osvanula na društvenim mrežama je ona sa mladim bračnim parom Ražnatović, kumom i malim Željkom nakon krštenja. Svi pratioci su primetili da naslednik folk dive na slici drži tri spojena prsta. Šta to zapravo znači?

Veljko Ražnatović

Instagram/Printscreen

Foto: Instagram/Printscreen

Korišćenje tri spojena prsta prilikom krštenja vodi poreklo iz 4. veka. Sveti Meletije Antiohijski tako je vernicima objašnjavao Božiju prirodu kao jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha.

Po predanju, kada je Meletije spojio tri prethodno raširena prsta, iz njih se videla svetlost poput munje.

Što se naše tradicije tiče, fotografije iz prošlosti svedoče da je pozdrav u Srbiji uvek podrazumevao tri skupljena prsta kao analogija sa načinom krštenja pravoslavaca gde tri prsta simbolizuju “Sveto trojstvo” – Oca, Sina i Svetoga Duha.

Željko Ražnatović

Instagram/Printscreen

Foto: Instagram/Printscreen

Srbi su polagali zakletvu sa tri skopljena prsta i tom prilikom izgovarali: "Svetog mi Trojstva" ili "Za krst časni i slobodu zlatnu". Najuočljiviji dokaz ovakvog pozdravljanja kod Srba vidimo na slici Paje Jovanovića “Takovski ustanak” mada je uočljivo da prsti glavešina okupljenih oko Miloša Obrenovića nisu potpuno sklopljeni.

Pozdrav sa tri raširena prsta u Srbiji postao je popularan tek devedesetih godina i tada otprilike i dobija nacionalnu obojenost kakvu do danas ima. Popularizovao ga je Vuk Drašković tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine u Beogradu, ali ga je još i pre njega na prostorima Srpske Krajine koristio Jovan Rašković, osnivač Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

I dok pripadnici pojedinih naroda i narodnosti na Balkanu danas ovaj pozdrav smatraju kontroverznim, tri raširena prsta u Srbiji, osim nacionalne pripadnosti, simbolizuju i pobedu, a upravo u tom kontekstu ga i koristi veliki broj naših sportista, ali i pevača i političara.

Pročitajte i: