Princ Hari
Foto: Profimedia/Profimedia

Monstruozni zločini rendžera organizacije „Afrički parkovi“ (African Parks) koji godinama siluju i ubijaju pripadnike naroda Baku u Kongu, a čiji uticajan član je princ Hari, zgrozili su svetsku javnost.

I dok isplivavaju novi detalji jezivog iživljavanja naoružanih čuvara nad bespomoćnim Pigmejima, Britance je dodatno razbesnelo, kako su ga nazvali, kolonijalno ponašanje princa Harija i njegove supruge Megan Markl koji, iako su o svemu obavešteni još u maju prošle godine, ćute.

Prema navodima direktorke međunarodne organizacije „Survival International“ Fjore Longo, Hariju i Megan su uručena svedočanstva brojnih žrtava.

Princ Hari

Profimedia

 

- Od 2013. godine upozoravamo javnost na zloupotrebe u „Afričkim parkovima“, ali njene vođe sve zataškavaju. Kad smo im 2019. godine poslali svedočenje muškarca koji je optužio čuvare u Nacionalnom parku Odžala Kokua da su ga naterali da pije benzin, oni su zaključili da nema elemenata krivice, jer je čovek dobrovoljno popio benzin. Silovanja, mučenja, premlaćivanja, maltretiranja i ubistva Afrikanaca na afričkom tlu su veoma učestala - navela je Longova i dodala:

- U maju prošle godine smo vojvodi i vojvotkinji od Saseksa dostavili svedočenja. Princ je tada bio počasni predsednik, verovali smo da ne zna šta rade rendžeri. Ipak, on se nije oglasio, niti je išta preduzeo, a onda je krajem oktobra ušao i u Nadzorni odbor, što nas je uverilo da su njegove reči kako voli Afriku samo prazna priča.

Princ Hari

Printskrin/Iks

Među žrtvama silovanja koje su počinili rendžeri u Kongu su i majka dvoje dece Ela Ene i 18-godišnji mladić.

- Držala sam svoju jednomesečnu bebu dok me je čuvar silovao. Imao je pištolj i pretio mi je da će me ubiti... Na kraju su me odveli kod lekara, ali su mu zapretili da ne sme da napiše u izveštaju o kakvim je povredama reč - ispričala je ova nesrećna žena, dok je neimenovani osamnaestogodišnjak priložio lekarski izveštaj u kome piše:

„Konstatovan nasilni analni seks, pacijent zaražen polnom bolešću“.

Princ Hari

Printskrin/Iks

O ovim i mnogim drugim slučajevima mučenja i ubijanja autohtonog afričkog naroda pisao je i Holanđanin Olivije van Bin čija je knjiga „Poslodavci u divljini“ ponovo ustalasala javnost. Uprava „Afričkih parkova“ je Van Binovo delo proglasila manjkavim, a on je za engleske medije izjavio:

- Moja istraga pokazuje da su „Afrički parkovi“ neprozirna organizacija sa brojnim optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući silovanja i mučenja. Bez obzira šta će sve isplivati o Harijevoj umešanosti, stvarnost je uvek mnogo gora.

Umislio da je Henri VI, u stvari je lažljivi Jago

Navode holandskog pisca i organizacije „Survival International“ preneli su brojni engleski mediji, a danima su udarna tema i na društvenoj mreži Iks, čiji korisnici zahtevaju odgovornost princa Harija. Mnogi ga optužuju da se ponaša kao klasičan beli kolonizator, a bilo je i onih koji su napisali: „Možda je on umislio da je Henri VI, ali ovo što radi dokazuje da je pravi, lažljivi Šekspirov Jago“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading