Igor Mićić
E-stock
Igor Mićić

E-stock

Foto: E-stock

Prvenstveno je otkrio da nije on jurio da uđe u tu organizaciju, već da je odabran, te je sa zadovoljstvom prihvatio ovu veliku i bitnu stvar.

Svaki član ima sopstveno zanimanje, ugled u društvu i finansijsku sigurnost.

Okupljaju se na ritualima kojima prisustvuju samo članovi bratstva u stalnim hramovima. Mogu postojati i privremeni hramovi.

Igor Mićić

Printscreen You Tube

Foto: Printscreen You Tube

Šta im je misija i koliko masona ima na globalnom nivou ostaje pitanje spekulacija, najčešće onih po kojima ih međusobno povezuje bliskost sa izvorima moći (političke, finansijske, kulturne …).

To im omogućava da, iako neformalna organizacija, kako se veruje, ostvaruju uticaj na, za države i društva, bitna pitanja.

Da bi neko postao član masonske lože za njega moraju da garantuju najmanje dvojica slobodnih zidara, “braća u kecelji”.

- Lože postoje u mnogim gradovima, a u velikim gradovima obicno ih ima više. Masonske građevine se takođe ponekad nazivaju "hramovi" pošto mnogi od onih simbola pomoću kojih se Masoni podučavaju potiču od gradnje Hrama kralja Solomona u Svetoj zemlji. U loži postoje oficiri, od kojih je najvažniji Uvaženi Starešina koji sedi na Istoku. "Uvaženi" je izraz kojim se izražava poštovanje. On se naziva Starešinom što predstavlja neku vrstu arhaizma. U drugim, kasnije nastalim organizacijama, jednostavno bismo ga zvali "predsednikom". Prvi i Drugi Nadzornik su prvi i drugi potpredsednici.

Igor Mićić

Printscreen You Tube

Foto: Printscreen You Tube

- Masonstvo uči da je svaki pojedinac dužan da stanje u svetu učini boljim. Većina ne spada u one koji će pronaći lek za rak, niti iskoreniti siromaštvo, ili pomoci da se ostvari mir u svetu, ali svaki muškarac, žena i dete mogu uciniti nešto da drugima pomognu i da stvari učine malo boljim. Masonstvo se najozbiljnije trudi da pomogne ljudima. U Sjedinjenim državama, na primer, svakodnevno se ulaže više od 1,4 miliona dolara, samo da bi se život ucinio malo lakšim. A najveci deo te pomoći ide onima koji nisu Masoni, kao što su bolnice za obogaljenu decu ili decu koja su žrtve opekotina, sirotišta i drugo -  ispričao je Mićić.

- Postoje i manje vidljivi oblici pomoci, kao što je pomoc udovicama da plate svoj racun za struju ili nabavka odece i obuce za decu bez roditelja. A postoji i mnogo toga što sami možete zamisliti. Ali bez obzira na velicinu poduhvata, Masoni se u svojim ložama trude da svet postane malo bolje mesto. Loža im pruža priliku da se medjusobno dogovore kako bi cinili što više dobra - završava Igor.