SPASILA NA HILJADE DECE IZ USTAŠKIH LOGORA "Dnevnik Diane Budisavljević" u školskom programu Hrvatske!

Film je apsolutni pobednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, dosad je osvojio više od 15 nagrada.

Dnevnik Diane Budisavljević
Foto: EON TV

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević dobio je saglasnost Ministarstva obrazovanja Hrvatske za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je odobrilo i stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice "Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svetskog rata u Hrvatskoj", ocenivši je promišljenom i s jasno određenim vaspitno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji da se skrene pažnja mladih i da se oni senzibilišu na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih podstači na promišljanje i pozitivno delovanje.

Edukativni materijali vezani za film "Dnevnik Diane Budisavljević" deo su projekta "Dnevnik Diane Budisavljević - od filma do virtualnog muzeja" čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Dnevnik Diane Budisavljević
Foto: EON TV

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tokom višegodišnjeg istraživanja za film.

Film je apsolutni pobednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, dosad je osvojio više od 15 nagrada.

Tu filmsku priču o ženi koja je tokom Drugog svetskog rata spasila na hiljadu srpske dece iz logora dosad je pogledalo više od 70.000 ljudi te na inicijativu nastavnika, više od 5.000 učenika u Hrvatskoj. Dostupan je na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi