Rebeka Šefer
Instagram/printscreen
Rebeka Šefer

Instagram/printscreen

Rebeka Šefer, Foto: Instagram/printscreen

Zvezde šoubiznisa nekada nisu bile tako nedodirljive kao danas - iako su bili poznati, tretirali su se kao "obični ljudi" kojima se može pristupiti, bez problema pitati za autogram i slično. U 1980-im obožavatelji se nisu tretirali kao pretnja, pa se čak i proganjanje neke zvezde smatralo tek sitnim prekršajem za koji se plaćala mala novčana kazna.

No, jednog dana se to sve izmenilo. Mlada, prekrasna i perspektivna, to su epiteti koji su se redovno dodeljivali glumici i modelu Rebeki Šefer, rođenoj 1967. godine. Ona je svoju karijeru fotomodela započela u tinejdžerskim godinama, kad su je lovci na talente zapazili zbog "anđeoske lepote".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Crime Diet (@crimediet) on Jan 24, 2020 at 10:09am PST

Prvi veći uzlet u karijeri doživjela je 1986. kad je dobila ulogu Pati u CBS-ovoj humorističnoj seriji "My sister Sam". Nakon prekida snimanja serije, glumila je u nekoliko filmova, uključujući crnu komediju "Scene iz klasne borbe".

Pomahnitali obožavatelj

Robert Džon Bardo bio je serijski obožavatelj - njegov prvi ideal bila je aktiviskinja za dečja prava Samanta Smit, koja je poginula u avionskoj nesreći. Kako je manični Bardo morao imati predmet obožavanja, na njenu nesreću to je postala upravo Rebeka Šefer. Osim nje, bio je opsednut i sa pop pevačicama Debi Gibson i Tifani.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Whispers from Below (@whispersfrombelow) on Mar 6, 2020 at 7:02am PST

On ju je pratio, pisao joj pisma, zvao je i naprosto opsedao pune tri godine. Ona nije mislila da joj Bardo može ozbiljno nauditi, već ga je doživljavala kao nesrećnog tinejdžera. Počeo joj je pisati pisma kad je glumila u seriji "My sister Sam" kad je imao tek 16 godina, a kako nije od tada pokušao ništa nasilno, niko nije mogao predvideti tragediju koja je usledila.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Come on, Let's Go Cruis'n! (@neon.ppm) on Apr 16, 2020 at 4:20pm PDT

Šta se tačno dogodilo u njegovoj glavi je nepoznato, no jednog dana je Bardo odlučio otputovati u Los Anđeles i upoznati je. Istražio je njenu tačnu adresu stanovanja preko privatnih detektiva koje je unajmio te joj se pojavio pred vratima 1989.

Rebeka je otvorila ulazna vrata misleći da zvoni dostavljač kojeg je očekivala sa scenarijom za film "Kum 3". No, to je bio Bardo. On je pre odlaska do nje pogledao film "Scene iz klasne borbe" u kojem je Rebeka imala scenu u krevetu s kolegom glumcem. Lud od ljubomore, odlučio ju je kazniti jer je "još jedna holivudska k*rva" te je izvadio pištolj koji mu je nabavio brat te je upucao u prsa. Rebeka je samo vrisnula i srušila se, a on pobegao. Komšije su pozvale hitnu pomoć, no bilo je prekasno. Bardo je sledećeg dana uhvaćen te je priznao ubistvo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Murder Minute True Crime (@murderminute) on Sep 21, 2019 at 11:30am PDT

Imao je samo 19 godina, a iako je bio maloletan, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, gde se nalazi i danas. Njegova bolesna opsesija nije uništila samo jedan mladi život i život njene porodice, već je i pokrenula veliku akciju izmene zakona. Nakon tragedije, SAD je usvojio "zakon o uhođenju", znatno strožu verziju kojom se isto zabranjuje i kažnjava, a tu su praksu sledile Kanada, Austrija, Holandija, Belgija, Irska, Velika Britanija, Nemačka i Australija.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ???? ?????? ????? (@when_crimes_occur) on Apr 11, 2020 at 2:52pm PDT