Ljubav u doba kokaina
Promo
Ljubav u doba kokaina

Promo

Ljubav u doba kokaina, Foto: Promo

U narednim danima, u organizaciji opštine Palilula, tribina i predstava biće održani u svim školama (ukupno 23) u ovoj opštini, a osim besplatne ulaznice za ovaj program, svaki učenik će na poklon dobiti i knjigu „Ljubav u doba kokaina“.

Na tribinama učestvuju dr Aleksandar Vujošević, psihijatar u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, Andreja Jovanović, koordinator centar „Zemlja živih“ koji se bavi rehabilitacijom zavisnika, Goran Radenković, profesor na Bogosloviji, Simonida Milojković, autorka knjige i predstave „Ljubav u doba kokaina“ i Vlado Mirkov, zalečeni narkoman koji će u otvorenom razgovoru sa publikom ispričati kroz kakav užas prolaze narkomani i njihove porodice.

Predstava „Ljubav u doba kokaina“ jeste istinita priča o dvoje mladih koji su neoprezno zakoračili u pakao droge i pošli na put bez povratka. U režiji Radeta Vukotića, glavne uloge igraju Marijana Mićić i Marko Marković.

 

 - Svaka čast Stojanu Nikoliću, predsedniku opštine Palilula i njegovim saradnicima koji ulažu veliki trud da svoje građane upozore na najveću opasnost koja danas preti mladima – na drogu. Nadam se da će i druge opštine u Begradu i celoj Srbiji organizovati ovaj program. Nikada nije prerano upozoriti decu na ovu opasnost, budući da najmlađi herojinski zavisnik u Srbiji ima samo 10 godina - rekla je Simonida Milojković.

 

Predsednik opštine Palilula Stojan Nikolić istakao je važnost akcije.
-Akcija opštine Palilula „Borba protiv droge na Paliluli“ jeste kampanja za podizanje svesti učenika naših osnovnih i srednjih škola o opasnostima i štetnom uticaju droga na mlade u njihovom najosetljivijem uzrastu. Želimo da im posredstvom edukativnih predavanja, predstave i knjige „Ljubav u doba kokaina“ približimo informacije o pogubnosti upotrebe droga i pružimo znanje kako da odbiju ponuđenu drogu. Cilj nam je da ovom akcijom doprinesemo bezbednom i zdravom detinjstvu adolescenata i nastavimo sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja naših najmlađih Palilulaca, kao što to već godinama činimo besplatnom akcijom „Plivaj i uživaj“ i mnogim sličnim.

Dr Aleksandar Vujošević misli da su knjiga i predstava korisne.
- Mladi danas žive u dinamičnom vremenui lako posegnu za psihoaktivnim supstancama ne znajući kuda to vodi. Cilj ove tribine jeste da ih upoznamo sa ovom specifičnom bolešću i načinom na koji nastaje; da ih posavetujemo kako da se odupru i kažu: „Ne“ kada im vršnjak ponudi zabranjenu supstancu. Smatram da su knjiga i predstava „Ljubav u doba kokaina“ korisni za prevenciju bolesti zavisnosti kod mladih, počev od viših razreda osnovne škole.

Glumica Marijana Mićić opisala je radnju predstave.
- Radnja predstave „Ljubav u doba kokaina“ dešava se danas u Beogradu. Priča je, nažalost, istinita. Publika prati sudbinu dvoje studenata koji su na početku predstave mladi, lepi i zdravi, da bi nakon uzimanja droge počeli da propadaju i fizički i psihički, sve dok ih narkomanija ne odvede pravo u smrt. Mnogi mladi ljudi iz publike su mi rekli da im nakon ovoga što su odgledali neće pasti na pamet ni dim marihuane da povuku. A to je upravo ono što opština Palilula i ekipa predstave i žele da postignu – da s razlogom zaplašimo mlade drogom.