Mira Furlan i Milena Dravić
Shutterstock/Printscreen
Mira Furlan i Milena Dravić

Shutterstock/Printscreen

Mira Furlan i Milena Dravić, Foto: Shutterstock/Printscreen

- Godina je 1985. i ja sam prvi put u Americi, prvi put u Njujorku. Ulazim u "Tower Records", najveću prodavaonicu ploča da razgledam ploče i zamišljam da imam dovoljno novaca da ih sve kupim. Prilazi mi mladi, simpatični prodavac, inače muzičar i, kako mi sam kaže, zaljubljenik u film. Pita me odakle sam. "Jugoslavija", kažem ja. Oči mu se rašire, a lice razvuče u smešak. Oduševljen je - pričala je Mira i dodala:

- Očekujem da mi kaže uobičajenu rečenicu na koju sam se na svojim brojnim putovanjima već navikla: "Tito, Yugoslavia" ili "Is that in Africa?". Ili neku sličnu. Ali on kaže: "Vi dolazite iz zemlje u kojoj živi moja najdraža glumica". Sad se meni rašire oči i usne mi se razvuku u smešak. "Koja?", pitam ga radoznalo. On me gleda u čudu – zar nije jasno o kome se radi? "Ima samo jedna takva na svetu", kaže mladi Amerikanac. "Milena Dravić." Primećujem da ime izgovara tačno, da nije rekao "Drevik", nego je naučio pravilni izgovor, potrudio se. "Ona ima najređu i najvredniju kombinaciju za jednu glumicu", kaže. I onda objasni: "She’s both funny and sexy".

- A onda jednog dana neposredno pred put telefon zazvoni i na drugom kraju je – je li to moguće ? – Milena! Čekaj, je li to zaista ona, kraljica? Je li moguće da upravo ona u ovom trenutku misli na mene, na nas? Milena nas poziva kod sebe, kaže da želi da nas zagrli pre nego što odemo. Oboje smo beskrajno dirnuti – ipak ima neko ko misli na nas. I nije to neki anonimni "neko". To je MILENA!!! - govorila je ona.

- Onda sedimo u njenom stanu, pijuckamo, pričamo o životu, ja plačem a ona me grli. Odlazimo s komadićem papira u rukama: Milenini američki kontakti. To je naš dragoceni prtljag. Milena nam maše s praga dok odlazimo. Ona je mama, baka, sestra, prijatelj koja nas ispraća na daleki put. Nije nam ni bliski prijatelj, niti smo u rodu. Ali nas taj trenutak spaja. I ja znam da taj gest nikada u životu neću zaboraviti - govorila je Mira Furlan.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: