Glumci
Ilustracija
Glumci

Ilustracija

Glumci, Foto: Ilustracija

U popularnim "limunadama" sada igraju i velike glumačke zvezde poput Nikole Koja, Slobode Mićalović, Vojina Ćetkovića ili Anite Mančić. Publika željno iščekuje nastavak priče nastale iz pera Mirjane Bobić Mojsilović, a već je u najavi da dobijamo i srpsku verziju svetski popularne "Dinastije".

Predrag Bjelac, koji se proslavio kao čarobnjak u blokbasteru "Hari Poter i vatreni pehar", prihvatio je ulogu u domaćoj verziji čuvene sapunice iz osamdesetih godina prošlog veka. On će tumačiti lik Sesila Kolbija, najvećeg rivala glavnog junaka Blejka Karingtona, a deo podele čine i Marija Karan i Rade Šerbedžija. U sapunicama su se oprobali i Katarina Radivojević i Ivan Bosiljčić.

Razlog zašto glumci sa tzv. A liste igraju u sapunicama, kako za "Kurir" kaže jedan od najuspešnijih domaćih producenta, jeste novac. Honorari velikih zvezda su poslovna tajna. Pojedine produkcije, kako navodi pomenuti list, uvele su sistem plaćanja honorara na mesečnom nivou. Reč je o serijama sa mnogo epizoda, odnosno sapunicama, gde velike zvezde mogu nedeljno da zarade do 2.000 evra, što mesečno može da bude i 10.000, dok debitanti dobiju slavu i platu od 500 do hiljade evra mesečno.

O glumačkim zaradama u Srbiji neretko se vode polemike, a jedino je Mirjana Karanović otvoreno govorila o teškom položaju istinskih umetnika, koji odbijaju da se komercijalizuju.

- Novac nije najvažnija stvar, možete ga zaraditi na razne načine. Moj kolega Viljem Defo igra u blokbasterima i od tih para finansira svoje pozorište i živi. To može u Americi, a kod nas od para za glavnu ulogu u filmu možete da renovirate pola kupatila ili platite letovanje - rekla je glumica za jedan magazin.

Cena nije skočila za angažman glumca, već članova ekipe, i to duplo. Za naše filmske radnike grabe se i produkcije iz Holivuda, a veliki je luksuz snimati seriju i dobiti glumce na pola godine.

Glumac Milan Lane Gutović godinama je bio kralj sapunica. Proslavila ga je uloga u serijama Siniše Pavića. Iako se o visini njegovih honorara uveliko priča, on nikada nije otkrio koliko traži da bi odigrao samo jednu rolu. Ipak, Lane na duhovit način izbegava odgovor na pitanje u vezi s novcem, a i bije ga glas da za malu sumu ne pregovara.

- Jedino što mogu da kažem jeste da honorar koji tražim izgovaram isključivo u prisustvu psihologa i kardiologa - kroz šalu je rekao Lane na televiziji Hepi.

Kako se dalje navodi, u pozorištu je stvar transparentnija. Plata glumca u stalnom angažmanu je od 50.000 do 80.000 dinara, koliko imaju dramski umetnici sa statusom prvaka. Honorarci, s druge strane, zarade po izvođenju od 2.000 do 30.000 dinara.

U Rusiji je stvar mnogo transparentnija nego u Srbiji, pa zarade glumaca nisu poslovna tajna. Jedan od najplaćenijih je naš Miloš Biković

Jedan Bikovićev dan na setu koštao je producente "Sluge", najgledanijeg filma u istoriji u ruskim bioskopima, 420.000 rubalja (oko 5.200 evra). Budući da je snimanje ove komedije trajalo 39 dana, računica kaže da je srpski glumac zaradio više od 200.000 evra. S obzirom na to da je "Sluga" zaradio oko 50 miliona evra, odlučeno je da se snimi nastavak ove komedije, Biković će, kako se piše, verovatno dobiti još bolje uslove.

 

Pročitajte još