Monika Džons i Filip Larkin
Instagram/printscreen
Monika Džons i Filip Larkin

Instagram/printscreen

Foto: Instagram/printscreen

“Ta ništarija me je lagala, ali volela sam ga”, ovim rečima opisuje jednog od najznačajnijih britanskih pesnika Filipa Larkina njegova ljubavnica Monika Džons. Iako je u vezi s njim bila gotovo 40 godina, i volela ga je više od života, bila je i ostala “samo” njegova ljubavnica. Monika Džons je tokom 37 godina veze napisala čak 2.400 pisama engleskom pesniku.

Dosad neobjavljena pisma Larkinu, koji se smatra najvažnijim engleskim pesnikom posle Drugog svetskog rata, otkrivaju pun opseg besa, strahova i frustracija Monike Džons prema nevernom ljubavniku.

“Neću da budem predmet sažaljenja... Znam da o meni misliš kao o situaciji, nečemu što treba popraviti”, piše Monika u jednom pismu. Uporno u pismima ponavlja kako se oseća užasno usamljenom i uplašenom. Samotni očaj je bio toliki da svoje rame, na kojem je modrica, smatra “nekom vrstom društva”.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Des FitzGerald (@des.fitzgerald) on May 12, 2020 at 7:58am PDT

Njene misli “spakovane” su u 54 kutije. U njima je čak 2.400 pisama Larkinu, koja je zaveštala Oksfordskoj biblioteci, uz precizne instrukcije gde da budu smeštena i objavljena tek nekoliko decenija nakon njene smrti. A Monika Džons je preminula 2001, u 78. godini.

Međutim, Džon Saderland, profesor savremene engleske književnosti i prijatelj Džonsove, rešio je, ipak, da sada njenu intimu predstavi javnosti. Pisma su, kako je objasnio za “Obzerver”, “eksplozivna po svojoj prirodi” i predstavljaju gotovo sve što je Larkinu napisala tokom 37 godina razdvojene ljubavne veze. Opisujući ih kao “poslednju veliku razmenu pisama u literarnoj istoriji”, dodao je da je to “pogled u njenu dušu i um”, uz još uvek očuvan otisak njenog karmina na nekim od pisama.

I Larkin i Džonsova rođeni su 1922. godine. Iako su oboje studirali na Oksfordu, upoznali su se 1947. na Univerzitetu Lester, gde je on radio kao bibliotekar, a ona predavala engleski. Bila je žena upečatljivog izgleda, izblajhane kose, uvek izazovno obučena. Izgledom, pameću, duhovitošću i nekonvencionalnim ponašanjem mamila je muškarce, ali za nju je postojao samo jedan - Filip Larkin. Iako pesnik 1950. prelazi na Univerzitet Belfast, ona mu, u Engleskoj, ostaje verna. Život Džonsove se, zapravo, pretvorio u iščekivanje njegovih poseta. Ništa se nije promenilo ni kada pet godina kasnije Larkin prelazi na Univerzitet Hal.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by K Dobson (@quittenmarmelade) on Aug 17, 2016 at 5:04pm PDT

- Larkin je u Halu imao još dve žene. Moniku bi uglavio u svoj raspored kada je odlazio kod svoje majke, koja je živela blizu - priča Saderland. Iako je Džonsova znala za druge dve žene u Halu, to nije umanjivalo njenu ljubav. Tako u jednom pismu kazuje: “Blagoslovena sam što te imam u svom životu”.

Najčešće bi se, kako su svojevremeno pisali britanski mediji, viđali vikendima, a jednom godišnje bi zajedno išli na odmor. Pišući o Moniki, neki su isticali da je ona bila deo Larkinovog harema. I to gotovo četiri decenije. Nikad žena, uvek ljubavnica čoveka čuvenog po stihovima “ono što će posle nas ostati jeste samo ljubav”.

Za razliku od svojih drugih žena, Larkin je Džonsovu smatrao sebi ravnom na intelektualnom nivou. Čuvenu knjigu “The Less Deceived” (1955) posvetio je Moniki, iako se tu nalaze i pesme o njegovim drugim ljubavima. Takođe, ogroman deo svoje imovine zaveštao je Moniki.

- Njena pisma nalikuju literarnom toku svesti. No, ponekad je pre u pitanju poplava nego tok. A nekad pisma imaju čudna razdvajanja. Nakon nekoliko strana u kojima na najgori način kleveće jednu od Filipovih ljubavnica, Monika ga odjednom podseća da zalije cveće - kaže Saderland.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Star Crossed Lovers (@barly019) on Nov 10, 2013 at 6:00am PST

Dopisivanje pesnika i Monike Džons je okončano početkom sedamdesetih, kada su stigli telefoni. Nakon toga, Larkin bi Džonsovu zvao svake večeri. A kada je početkom osamdesetih ona bila narušenog zdravlja, konačno se, posle više od tri decenije afere, uselila kod Larkina. Zajedno bi se opijali. Kada je preminuo 1985, ostatak svog života ona je provela, takođe, opijajući se i načinivši od kuće u Halu hram posvećen Larkinu.

Monika Džons stavljena je na stub srama britanske javnosti zato što je, nakon smrti Filipa Larkina, uništila tridesetak njegovih svezaka sa dnevnicima i privatnim beleškama pesnika.

Uprkos svemu, ona je bila najvažnija osoba u Larkinovom životu.