Milena Radulović
ATA Images
Milena Radulović

ATA Images

Milena Radulović, Foto: ATA Images

- Kada sam odlučila da moja prijava ne bude anonimna, već potpisana imenom i prezimenom, nisam mogla ni da zamislim da će se dogoditi ovakva revolucija. To govori da je seksualno nasilje dubinski prisutno u našem društvu. Iako se čini da je to tema koja je nova, moj iskaz je pokazao da je seksualno zlostavljanje uvek bilo prisutno u našem društvu. Teško je govoriti o ovoj temi, jer to nije nešto na šta vas roditelji upozore jer se to dešava od strane vrlo bliske osobe, a to često mogu biti i najbliži članovi naše porodice. Zlostavljači pripremaju teren jer su svesni šta će uraditi i onda je jako teško da shvatimo koliko je to strašno. Strašnije je da se suočimo s tim nego s nekim manijakom koji izleti i napadne vas - rekla je glumica na početku svoje ispovesti i objasnila da joj je dugo trebalo da se izbori sa psihičkim traumama koje je zlostavljanje ostavilo na nju.

Miroslav Mika Aleksić

Printscreen

Miroslav Mika Aleksić, Foto: Printscreen

- Psihoterapija mi je pomogla da dođem do hrabrosti, a čovek mora da prizna sebi da ima problem i da se suoči s njim. Zato je bitno da svi shvate da moraju da rade sa stručnim licem. Došla sam do trenutka da sam znala zašto to moram da uradim i da to ime izgovorim i bila sam spremna na sve jer me te stvari ne povređuju - ispričala je Milena i dodala:

- Ljudi koji govore negativno o ovoj temi, to govore iz neznanja. Meni je psiholog tražio da mu donesem slike iz tog perioda, da bih shvatila da to nije sadašnjost. Važno je da mi krenemo da pričamo o ovoj temi, da deca pričaju sa roditeljima - rekla je Radulovićeva, a potom je objasnila zbog čega joj je bilo teško da svojim najbližima kaže šta joj se dogodilo.

- Sa roditeljima imam potpuno otvoren odnos, a teško je objasniti zašto im odmah nisam rekla. Moji roditelji ništa nisu primetili jer je taj tinejdžerski period stvarno buran i oko svega se pravi drama. Tada sam mislila da sam jedina osoba na svetu kojoj se to dešava, imala sam osećaj da je to neka moja sudbina kleta, neki pakao. A kasnije kada, prođe taj centralni deo, pre svega misliš da će tata da ga ubije, a ne bih htela da mi tata ode u zatvor. Ako ne kažeš u trenutku kada se to dešava, nego prođe godinu dana, počinju razmišljanja koja su samo veliki teret. Mislila sam da ću zauvek unesrećiti mamu i tatu, da oni to nikada neće preboleti - ispričala je Milena.

Milena je objasnila da je sama osetila potrebu da ode kod psihologa, ali da joj je taj proces bio veoma težak:

- Roditeljima sam rekla za silovanje tek kada sam shvatila da definitivno moram nešto da uradim. Prosečno, ćutanje žrtve traje oko 15 godina. Užasno kasno dolaze ti procesi zato što su traume toliko duboke - rekla je Milena u jednoj emisiji na TV „Nova S“.