Ratnica
Alo!/ilustracija
Ratnica

Alo!/ilustracija

Foto: Alo!/ilustracija

Simpatična i hrabra Diznijeva junakinja od 1998. godine, od kada je prvi put pušten animirani film o Mulan, inspiriše devojčice širom sveta. Iako, naravno romansirana i prilagođena deci (mada i odrasli vole da je pogledaju), priča o Mulan nije u potpunosti izmišljena.

Za kompaniju Dizni, kao inspiracija za crtani film o mladoj ratnici poslužila je drevna kineska pesma "Balda o Mulan". Iako ni balada nije garant da je ova ratnica stvarno postojala, milioni kineza iz generacije u generaciju prenose priču o njoj čineći je i te kako stvarnom.

Prema legendi, njeno pravo ime bilo je Hua Mulan, a u nekim verzijama priče nailazi se i na drugačije prezime: Vei ili Zhu. Na kineskom, Mulan znači magnolija. Živela je u periodu između 4. i 6. veka, tokom vladavine Južne i Severne dinastije

Mulan

Youtube printscreen / Robbankun

Foto: Youtube printscreen / Robbankun

Kada je Kina bila napadnuta od strane Mongola, a muškarci pozivani u rat, baš kao i u crtanom filmu - njena porodica nije imala muškog naslednika koji bi se pridružio vojsci. Hua Mulan je imala 18. godina kada se trupama prijavila umesto svog oca.

Legenda kaže da je Mulan bila veoma spretna sa mačem, i uopšte vešta sa oružjem. Posedovala je i izuzetne borilačke veštine za koje se veruje da ih je stekla još kao devojčica.

Mulan

Printscreen

Foto: Printscreen

Hua Mulan je u ratu provela dvanaest godina tokom kojih je odlikovana čak 12 puta. Napredovala je i u vojnoj hijerarhiji, pa je stigla i do veoma visokih činova. Kako kaže legenda, nakon dvanaest godina je priznala svojim sabornicima da je žena, i vratila se kući.

"Balada o Mulan" iz 6. veka, ovde se završava, međutim postoji još jedan izvor u kom se ova ratnica ponovo spominje. Jedna knjiga, objavljena u vreme dinastije Ming (između 14. i 17. veka), širi priču o Mulan i otkriva kraj. Prema ovom romanu, Mulan je po povratku kući shvatila da joj je otac preminuo, a da joj se majka preudala. Nesreće ove devojke tu nisu gotove, jer ova knjiga kaže da je bila pozvana da bude konkubina kod vladara regiona u kom je živela, Hešena Kana. Kako bi izbgla ovu sudbinu, Mulan je izvršia samoubistvo.

Iako pesma iz 6. veka zaista postoji, nijedan istorijski izvor nije potvrdio da je zaista postojala i Mulan, ili je bila samo plod pesnikove mašte.

Premijera filma "Mulan" zakazana je za 24. jul. U nastavku pogledajte trejler: