Vojkan Borisavljević
printscreen
Vojkan Borisavljević

printscreen

Vojkan Borisavljević, Foto: printscreen

Vojkan će zauvek biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč” i “A sad adio”, i mnogih drugih.

Cenjeni kompozitor jedenom prilikom je rekao da među svojim pesmama koje su spontano ušle u narod najviše voleo numeru „A sad adio“, koju su izvodili Dragan Stojnić i Oliver Dragojević.

- Tu pesmu sam napisao za 30 sekundi u taksiju. U televizijskoj seriji „Vruć vetar“ ona je postala jako popularna i dan-danas je nezaobilazna na različitim ispraćajima i svetkovinama. Čak se i na stadionima čuje kad je horski pevaju navijači, rekao je svojevremeno Borisavljević.

Ova pesma je bila veoma popularna, a pevali su je i na sahrani Ljubiše Samardžića.

- Nisam mogao da odem na sahranu Ljubiše Samardžića jer sam znao da će je pevati i emotivno to nisam mogao da podnesem. I Miki Jevremović je ispraćen uz tu pesmu. Ko bi pretpostavio da će se pevati na sahranama. Ta pesma se peva i političarima kada odlaze sa vlasti, pevali su Slobi Miloševiću, Mlađanu Dinkiću, nekim gradonačelnicima pod prozorom – rekao jednom čuveni kompozitor.

- Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pesme “A sad adio” bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi", rekao je tada kompozitor.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Pročitajte još: