Božidarka Grublješić
Youtube/Printscreen
Božidarka Grublješić

Youtube/Printscreen

Božidarka Grublješić, Foto: Youtube/Printscreen

Jugoslovenska glumica Božidarka Frajt glumila je u brojnim domaćim filmovima i serijama, a malo ko zna da joj je život obeležila velika tragedija.

Božidarka se proslavila ulogom u filmu “Užička republika”, a imali smo prilike da je gledamo i u seriji “na putu za Montevideo” i drugim.

Rođena je kao Božidarka Grublješić u Velikoj Žuljevici kod Kozare, a nije imala ni dve godine kada su joj ustaše streljale majku Vidu, a otac joj je takođe nastradao u ratu.

Sa hiljadama druge dece prebačena je u dečji logor u Sisku, odakle je dalje prebačena u prihvatilište Crvenog krsta u Zagrebu, zahvaljujući organizatorima akcije spasavanja dece iz logora, a najpoznatija dobrotvorka svakako je bila Diana Budisavljević.

Tu su je usvojili Katarina i Stjepan Frajt, a Božidarka je svoje pravo poreklo saznala tek u 36. godini, kada ju je pronašla njena tetka Dara Grublješić, prvoborac Kozare.

“Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu,” izjavila je Frajtova 1979. godine u emisiji Radio Beograda.

Tetka Dara Božidarku je prvi put ugledala na ekranu i od tada za nju više nije bilo sumnje da je ona preživela, pa je tako stupila i u kontakt sa njom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели Bojana Gregorić Vejzović (@bojana.g.v)

Božidarka Frajt ima dvoje dece, sina Tomislava i ćerku, poznatu hrvatsku glumicu, Bojanu Gregorić Vejzović.