Megan Markl i princ Hari
EPA/Stringer
Megan Markl i princ Hari

EPA/Stringer

Foto: EPA/Stringer

Medije širom sveta kao bomba je potresla vest da princ Hari i vojvotkinja od Saseksa žele da napuste sve kraljevske dužnosti. Posebno je interesantan deo njihove izjave da žele da budu "finansijski nezavisni".

Kao članovi užeg kruga kraljevske porodice, Hari i Megan nemaju pravo da zarađuju na bilo koji način, niti da rade puno radno vreme.

To, između ostalog, znači da Megan može da se oprosti od dalje glumačke karijere.

Odakle im novac do sada?

Bi-Bi-Si objašnjava da oko 95 odsto prihoda Hari i Megan imaju od njegovog oca, princa Čarlsa. On je do sada plaćao njihove javne dužnosti i pojavljivanja, kao što finansira i princa Vilijama i Kejt Midlton.

U 2018. i 2019. godini Hari i Megan na ovaj način su "inkasirali" pet miliona funti.

Ostalih pet odsto prihoda dolazi iz granta koji je u vlasništvu kraljevske porodice, uglavnom je reč o nekretninama. Vrednost granta je oko 82 miliona funti i taj iznos se raspoređuje svakom članu kraljevske porodice.

Takođe, princ Hari i njegov stariji brati Vilijam raspolažu nasledstvom od 13 milijardi funti koje im je ostavila majka Dajana, tragično stradala 1997.

Megan Markl zarađivala je oko 38.000 funti po epizodi u seriji "Dva lica pravde" (Suits). Ona vodi i blog i kreira odeću za jedan kanadski brend.

Megan Markl i Princ Hari

EPA/ANDY RAIN

Foto: EPA/ANDY RAIN

A šta dalje?

Pošto nemaju pravo na puno radno vreme, ceo svet bavi se pitanjem budućih finansija Megan i Harija.

S obzirom na to da su oni u jučerašnjem saopštenju objavili da više neće uzimati novac iz grantova, što je pet odsto njihovih prihoda, nije jasno čega se odriču, šta im preostaje, kako će da finansiraju svoje preseljenje iz Britanije u Severnu Ameriku.

Poznavaoci prilika ukazuju da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa mogu u budućnosti da zarađuju od pisanja knjiga, televizijskih emisija. Čak su se pojavile i spekulacije da je par u pregovorima sa poznatom voditeljkom Oprom Vinfri.

"Istorija užih članova kraljevske porodice i zarađivanja je otrovan miks koji nije dobro funkcionisao u prošlosti", poručio je Dejvid Meklur, autor knjige "Kraljevsko nasleđe".

Princ Hari i Megan Markl

EPA/Facundo Arrizabalaga

Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Kraljica traži rešenje

Kraljica Elizabeta, njen najstariji sin Čarls i unuk Vilijam oformili su pitanje kako bi se pronašlo "održivo rešenje" nakon objave vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Očekuje se da timovi izađu sa predlozima u narednih nekoliko dana, navode Rojtersovi izvori, a prenosi RTS.

Kraljica Elizabeta

EPA/ANDY RAIN

Foto: EPA/ANDY RAIN