Đani Versaće
Profimedia
Đani Versaće

Profimedia

Foto: Profimedia

Na svet je došao 2. decembra 1946. u gradu Ređo di Kalabrija, na jugu Italije. Otac mu je bio prodavac kućnih aparata, dok je majka bila krojačica. U vreme kada je Đani rođen, Drugi svetski rat se tek završio, Italija je u ratu bila poražena i siromašna i teško se živelo, no njegova preduzetna majka odlučuje da stvari uzme u svoje ruke i otvara krojački salon. Bio je to izuzetan potez, koji će na kraju promeniti svetsku modu.

Proglašen je "kraljem mode“, a tu titulu je i opravdao. Današnja moda koja nam je poznata , stvorio je upravo on, sin krojačice koji je prvi razumeo značaj slavnih osoba u prvim redovima modnih revija.

U jutro tog kobnog 15. jula 1997. godine, Đani je imao razloga za radost i osmeh na licu. Porodična modna kompanija "Versaće" vredela je celih milijardu dolara. Nekoliko dana pre, Đani, njegova sestra Donatela i brat Santo, u Njujorku su s bankarima potpisali ugovor veka. Njihova porodična kompanija izlazila je na berzu.

Đani Versaće

Profimedia

Foto: Profimedia

– Ovo je vrlo zabavno i treba da bude zabavno, a sačekajmo jesen da vidimo kakva će tek zabava da bude – napisao je Đani na marginama ugovora koji je trebalo da donese još jednu milijardu dolara članovima porodice Versaće.

Radostan zbog svega lepog što mu se u životu zbiva, Đani odlazi na svoju omiljenu destinaciju, u Majamiju, gradu koji je kreator obožavao i koji je obožavao njega.

Nije znao da je u Majami iz Njujorka stigao i Endru Kunanan, koji je na četiri različita kraja Amerike ubio četiri čoveka, između ostalih i onog koji je čistio groblje u Njujorku, od koga je ukrao stari kombi kojim se zaputio prema jugu.

Đani Versaće

Profimedia

Foto: Profimedia

Endru Filip Kunanan (1969–1997) bio je čovek čiji je život mogao da se izjednači sa značenjem pojma "laž" kako tvrde mnogi. Sin Filipinca i Italijanke, zgodni, inteligentni i elekoventni neradnik, još kao tinejžer je bio poznat po sposobnosti da izmišlja i priča fantastične priče. Iako čovek s potpune društvene margine, zahvaljujući prijatnom izgledu, šarmu i sposobnostima izmišljanja priča o svojoj porodici, nesuđeni istoričar iz San Hozea, nekako je uspeo da se uvuče u visoko društvo u Kaliforniji, ali i širom Amerike, gde je imao bogate ljubavnike, uglavnom starije muškarce koji su mu davali novac...

Ipak, jedan mu je "kapitalni" ulov neprekidno uzmicao i nikako nije mogao s njim da uspostavi kontakt. Najveći cilj Endrua Kunanana u životu bio je upravo Đani Versaće, svetski kralj mode i najbogatiji homoseksualac, popularan i slavan na obe strane Atlantika.

Đani Versaće

Profimedia

Foto: Profimedia

Kunanan je u prvoj polovini jula bio najtraženiji čovek u Americi i on je to znao, čak mu je to godilo. Znao je da nema šta da izgubi i želeo je da učini nešto veliko, nešto po čemu će biti upamćen. Iako ga je FBI jurio po celoj Americi, on je mirno prišao Đaniju Versaćeu, koji se vraćao iz šetnje. Sreo ga je na stepeništu njegove luksuzne vile na glavnom šetalištu u Majamiju, ispalio u njega dva metka i mirno se udaljio kroz masu šokiranih prolaznika. Četiri dana kasnije, policija je pronašla telo Endrua Kunanana u jednom čamcu, u obližnoj marini. Izvršio je samoubistvo.

 U vreme ubistva, s Đanijem je bio njegov dugogodišnji životni partner i ljubavnik, nekadašnji model i modni kreator Antonio Damiko. Samo pukom srećom, nije s njim tog jutra izašao u šetnju.

– Čuo sam pucanj. Moje srce je odjednom prestalo da kuca. Istrčao sam napolje i onda video Đanija kako na stepenicama leži u krvi – ispričao je Damiko u aprilu 2017. godine i prvi put nakon 20 godina progovorio o ubistvu slavnog kreatora.

Đani Versaće

Profimedia

Foto: Profimedia

Nekoliko minuta nakon ubistva, dok je još šokiran stajao na krvavim stepenicama luksuzne vile, Antoniju je prišao agent FBI i zamolio za kratak razgovor i eventualne podatke koji bi mogli da pomognu u istrazi.

Dve decenije kasnije, istraga o ubistvu Đanija Versaćea još je otvorena i mnoga pitanja čekaju odgovor.

Jesu li se ubica i njegova žrtva poznavali? Šta je bio istinski motiv za Kunanana? Da li je ubistvo bilo naručeno i da li je iza njega stajala mafija? Da li je Versaće bio ucenjen? Ubistvo slavnog kreatora i danas intrigira, poput ubistva Kenedija ili smrti princeze Dajane i smatra se jednim od događaja koji su obeležili 20. vek.

Vila "Casa Casuarina", kuća nekada u vlasništvu slavnog kreatora ispred koje je i ubijen, danas vredi više od 50 miliona dolara. Versaće nije štedeo da pomalo oronulu vilu iz 1930, učini luksuznim mestom za koji će znati ceo Majami. Mada, njegovo detinjstvo nije bilo ni približno spektakularno kao život u doba kada je doživeo svoj tragični kraj.

Versaćijevo carstvo procenjeno je na milijardu dolara, od čega je većinu ostavio Alegri, kćerki sestre Donatele - koja danas upravlja porodičnim modnim biznisom.

Pročitajte i: