Princ Endru
Shutterstock
Princ Endru

Shutterstock

Princ Endru, Foto: Shutterstock

Ipak, sad izgleda da se princ neće vratiti obavljanju svojih kraljevskih dužnosti, piše The Sunday Times.

- Princ se nadao da će ta promena biti kratkotrajna, ali to se nije obistinilo. Kraljevska porodica se ne namerava baviti njegovim položajem.

Princ Endru

Shutterstock

Princ Endru, Foto: Shutterstock

Promena je uvedena kako bi obuhvatila pripadnike kraljevske porodice koji su se povukli iz javnosti i ne obavljaju više kraljevske dužnosti.

Podsetimo, princ se povukao iz javnosti nakon ekskluzivnog televizijskog intervjua za BBC u Bakingemskoj palati, koji se emitovao u Velikoj Britaniji 2019. godine. U njemu je odgovarao na niz neugodnih pitanja, a branio je i svoje prijateljstvo s preminulim Amerikancem Epstinom, koji je bio optužen kao s**sualni predator. Jedna od Epstinovih žrtava, Virginia Giuffre, tvrdi da je princ Endru imao s njom  odnose kad je njoj bilo tek 17 godina.

Sve je opisala detaljno pred saveznim sudom na Floridi, uključujući i interijer londonske kuće Epstinove bivše devojke i dugogodišnje prijateljice, milijarderke Ghislaine Maxwell. Takođe, svedokinja je detaljno opisala i Epstinov dvorac u Njujorku, u kojem je bila 2001. godine, kad je imala 17.

Endru negira tvrdnje da je imao odnose sa 17-godišnjom devojkom, koju mu je namestio milioner Epstin, a koji je pronađen mrtav u zatvoru u oktobru prošle godine. No, ovo nije prvi put da princa povezuju s kontroverzama. Nekoliko je puta bio pod istragom i to zbog susreta sa Saifom, sinom libijskog diktatora Moamera Gadafija. Takođe, imao je bliske veze s Timurom Kulibajevim, zetom tadašnjeg predsednika Kazahstana, koji je kupio jedno od prinčevih imanja za tri miliona funti više nego što je princ za imanje tražio.

Princ Endru

Shutterstock

Princ Endru, Foto: Shutterstock

Zbog brojnih putovanja i izuzetno visokih putnih troškova koje je nabio obavljajući dužnost "specijalnog predstavnika" za trgovinu i investicije žestoko su ga kritikovali. Endru je dobar deo troškova spiskao na putovanja u Ameriku gde se često družio s Epstinom. Zbog potrošenog novca zaradio je i nadimak "Air Miles" Endi.

Ovako je glasilo saopštenje kojim se princ povukao iz javnog života:

- Poslednjih nekoliko dana postalo mi je jasno kako me moj odnos s pokojnim Epstinom onemogućava u obavljanju kraljevskih dužnosti i radu u brojnim humanitarnim organizacijama na koje sam jako ponosan. Zbog toga sam zamolio Njeno Visočanstvo da odstupim s obavljanja kraljevskih dužnosti, a ona je to odobrila. Epstinovo samoubistvo ostavilo je mnogo neodgovorenih pitanja, posebno za njegove žrtve i duboko se saosećam sa svima onima koji su pogođeni. Nadam se da će s vremenom uspeti obnoviti svoj život. Voljan sam pomoći sa istragom - izjavio je princ.

 

Komentari (1)

Sraja

02.06.2020 09:20

Dakle princ je pozadinski radnik, a te devojke su mu samo paravan