PSY
Screenshoot Youtube

 

PSY

Screenshoot Youtube

 Foto: Screenshoot Youtube

Psajev hit "Gangam stajl" objavljen je 15. jula 2012, a do sredine decembra na Jutjubu je imao već milijardu pregleda. Srušio je sve rekorde, i postao je prvi izvođač na svetu kojem je to pošlo za rukom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

#moodoftheday

A post shared by PSY (@42psy42) on Jan 9, 2020 at 5:37pm PST

Čelnici Jutjuba su tada izjavili da su morali da tehnički menjaju prikaz brojeva na videima i da je zbog njega proširen na čak milijardu.

Do danas je "Gangam style" prikupio čak 3,6 milijardi pregleda. Psaj e već pre osam godina postao "kralj Jutjuba", kako su ga mediji nazivali, a njegovoj popularnosti svi su se čudili.

U isto vreme širom sveta su oponašali ples iz njegovog spota na svim žurkama te niko nije dovodio u pitanje njegov uspeh na sceni.

U 2012. godini pevač se sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda, Ban Ki-munom, koji je izrazio želju za rad s njim zbog toga što je Psaj planetarno popularan. Nakon globalne slave Psaj se povukao, no i danas se bavi muzikom.

Danas ima svoju firmu

Još pre nego što je postao planetarno popularan, pevača su otkrili lokalni producenti u Južnoj Koreji. Svojim plesom kojim se izrugivao tajkunskim trendovima zapeo je za oko mnogima 2000. godine na korejskoj nacionalnoj televiziji, a godinu nakon toga objavio je debitantski album. Karijeru je prekinuo jer je morao u vojsku, a vratio se 2009. godine nakon razrješenja.

Do 2012. godine radio je intenzivno na svojoj karijeri te je postao jedan od prvih južnokorejskih izvođača koji su se probili na svetskoj sceni. Sa njim je upravo i počeo Ki pop pokret koji je danas izuzetno popularan u svetu.

Ipak, pevač je 2013. godine priznao i kako je velika slava negativno uticala na njegov život. Okrenuo se piću, a rekao je da mu je vodka najbolji prijatelj i da pije i ako je srećan i tužan.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

#크러쉬 #newsingle #자나깨나 #mayday #outnow @crush9244 x @_imyour_joy #pnation

A post shared by PSY (@42psy42) on May 20, 2020 at 2:05am PDT

Još i pre je u intervjuima pričao o svom teškom detinjstvu. Nije se slagao s ocem, a u mladosti je završio i u zatvoru zbog posedovanja nedozvoljenih supstanci.

Nakon singla "Gangam stajl" objavio je godinu kasnije i pesmu "Gentleman", koja je takođe osvojila veliku gledanost, ali mu je popularnost opala.

Iako je radio i sa Snup Dogom, Keti Peri, ali i mnogim svetskim zvedama polako je nestajao sa svetske scene. Posle svega se posvetio poslu iza kamera.

Osnovao je valstitu firmu, diskografsku kuću P Nation i danas pomaže brojnim lokalnim zvedama u proboju na svetsko tržište. Kako je pre pričao ime Psaj je odabrao zbog reči psiho jer sve što je radio mu se činilo pomalo ludo, pa je želeo i takvo umetničko ime.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

#5월

A post shared by PSY (@42psy42) on May 7, 2020 at 7:09pm PDT