Nađa Regin
Printscreen
Nađa Regin

Printscreen

Foto: Printscreen

Reč je o glumici Nadeždi Poderegin (u internacionalnoj karijeri poznatija kao Nadja Regin). Glumila je u dva filma o čuvenom britanskom agentu 007 – „Iz Rusije s ljubavlju“ i „Goldfinger“.

Džejms Bond

Printscreen

Foto: Printscreen

Nadežda Poderegin rođena je u Nišu 1931. godine. Otac joj je bio Rus koji je nakon Oktobarske revolucije izbegao u tadašnju Kraljevinu SHS, a majka profesorka književnosti iz Pljevalja u Crnoj Gori, gde su se Nađini roditelji i upoznali, ističe o detaljima njene biografije filmski kritičar Dejan Dabić, koji je o ovoj Bond devojci pisao u časopisu „Pressing“.

„Profesorska služba ih je vodila u razne gradove na teritoriji nekadašnje Kraljevine, pa je tako Nađa rođena u Nišu, mada je odrasla u Kraljevu, gde su njeni došli nakon službovanja u Prokuplju. Na početku Drugog svetskog rata, Nađin otac je, tada profesor Poljoprivredne škole, streljan prilikom masovne nemačke odmazde (iako mu je – kao ruskom emigrantu − nuđeno da se spase, on nije želeo da napusti svoje učenike). Nakon završetka rata, Nađina majka je, kao beogradski student, dobila posao u struci i porodica se preselila u Beograd“, kaže Dabić.

Tada kreće i njena profesionalna karijera.

Nađa Regin

YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen

Osim uloga u dva filma o Džejmsu Bondu, u periodu od 1950-1968 Nadja Regin odigrala je još 51 ulogu u jugoslovenskim, austrijskim, nemačkim, britanskim i američkim filmovima i TV serijama - Čudotvorni mač (1950), Nevidljivi čovek (1959) Benny Hill (1963), kultnoj TV seriji The Saint (1967) sa drugim Bondom, Rodžerom Murom u glavnoj ulozi.

„Prekretnica je bila uloga Marine u nemačko-austrijsko-jugoslovenskoj koprodukciji “Kuća na obali”, režisera Boška Kosanovića, gde joj je direktni partner bio poznati slovenački i jugoslovenski glumac Bert Sotlar (jedan od dobitnika nagrade “Slavica” koja se sada, pod nazivom “Pavle Vuisić”, i dalje dodeljuje na niškim Filmskim susretima)“, kaže Dejan Dabić.

Nakon glavne uloge u filmu „Ešalon doktora M.“ (1955), profesionalne i privatne obaveze vode Nađu najpre do Nemačke, a kasnije, zbog udaje i u London.