OVE BOJE SU SIMBOLI BOŽIĆA Evo zbog čega danas u vašem domu treba da dominiraju crvena i zelena
Foto: Shutterstock

Ukrašavanje doma tokom novogodišnjih i božićnih praznika omiljena je zimska aktivnost i mladih i starih, i upravo je ukrašavanje ona aktivnost u kojoj uživa cela porodica.

Ipak, neki elementi i boje imaju posebno simboličko značenje pa nije ni čudo što svake zime dominiraju dve boje - crvena i zelena.

Zbog čega su baš te dve boje simbol Božića?

Zelena

Grančice borova i božikovina se već stotinama godina unazad koriste za ukrašavanje povodom Božića. Godišnje doba zime hladno je, tamno i turobno, i upravo se zato zimzelene biljke koriste za dekoracije - kao podsetnik da zima neće trajati večno.

Crvena

Boja bobica božikovine, crvena, predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude i umro na krstu. Hrišćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih.

Druge boje

Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bela i plava. Jedan od sveta tri kralja doneo je zlato na poklon malom Isusu, a zlatna ujedno simbolizuje i vitlejemsku zvezdu koju su tri kralja sledila na putu do Vitlejema.

Bela simbolizuje mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Device Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading