DESET ZLATNIH TRIKOVA CVEĆARA Za produžavanje svežine cveća
Foto: Shutterstock

Ne, sečenje stabljika nije dovoljno! Postoji nekoliko trikova koje morate da uradite da biste duže zadržali cveće u vazi.

Kako produžiti svežinu cveća?

Uklonite nepotrebne listove

Počnite da aranžirate buket tako što ćete ukloniti listove na dnu stabljike. Ipak, nemojte ih sve ukloniti - dobro je ostaviti nekoliko listova na vrhu kako bi cela kompozicija izgledala što prirodnije.Ovo se odnosi i na ruže i na lale.

Isecite krajeve stabljike, važno je!

Metoda je možda trivijalna - ali retko ko zna kako da to uradi ispravno! Najbolje je rezati krajeve cveća pod uglom pomoću noža ili makaza.Međutim, vredi obratiti pažnju da sečivo bude što oštrije.

Umočite stabljike u ključalu vodu da duže ostanu sveže

Biljke sa drvenastim stabljikama (na primer ruže) duže će ostati sveže ako ih, pored sečenja vrhova, neko vreme potopite u vruću vodu, zahvaljujući čemu će apsorbovati više vode dok stoje u vazi.

Potapanje stabljike u kipuću vodu takođe će pomoći da se osveže ruže koje su neko vreme bile u vazi.Pre potapanja potrebno je da isečete krajeve i dodate malo šećera u vodu.

Probodite stabljiku

Ova metoda će raditi za lale ili gerbere.Nežnim probijanjem stabljike uklanjate vazdušni čep koji se formira na njenom kraju i blokira protok vode.

Brzo osveženje

Ako su lale izgubile čvrstinu, jednostavno ih umotajte u čist papir, stavite u vodu i ostavite na hladnom mestu.Brzo će povratiti svežinu.

Kada "obese glave", stavite ih na neko vreme ispod lampe koja je upaljena - ponovo će se osvežiti.Ruže se oporavljaju tako što se na nekoliko trenutaka potapaju u veoma hladnu vodu.

Lale vole šećer

Malo šećera dodato u vodu ne samo da će produžiti život lala, već i narcisa i perunika.Zauzvrat, ruže vole četvrtinu aspirina, a za kameliju i gardeniju se preporučuje so.

Malo sumpora

Ovaj trik će vaše gerbere duže zadržati u dobrom stanju.Dovoljno je ubaciti drvce šibice u kraj stabljike, sumporom okrenutim nagore.

Ne previše vode

Lale i narcisi vole kada u vazi nema mnogo vode.Previše vode u vazi će učiniti da cveće brže trune.

Ne mešajte lale sa drugim cvećem

Lale definitivno ne vole društvo.Najbolje se osećaju u sopstvenom sosu, pa ih ne vredi mešati sa drugim vrstama cveća.Ukoliko u jednoj vazi napravite buket od narcisa i lala to može učiniti da brže izgube svežinu.

Kupujte cveće u pupoljcima

Na kraju, ali ne i najmanje važno - ovo jednostavno pravilo vredi zapamtiti! Iako na prvi pogled razvijeni cvetovi deluju privlačnije - oni u pupoljcima će mnogo duže ostati u vazi.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading