RASTERAJTE NEŽELJENE GOSTE Miris ovih biljaka odbija insekte, a lako se gaje
Rina

Ah ti mirisi leta, zabave, plivanje, romantine noći, uživanje u domu uz šoljicu hladne kafe ili limunanu... Jedini koji mogu pokvarriti lepršavu letnju atmosferu u domu mogu biti neželjeni gosti - insekti.

U letnjoj sezoni ih ima najviše, poapa mnogi posežu za sprejevima i uređajima, ali ččinjenica je da u njima ima puno hemikalija. Umesto toga, možete se na vreme spremiti, posaditi biljke koje odbijaju bube i na prirodan način se rešiti neželjenih insekata u domu.

Evo koje cveće ih odbija i sprečava da uđu u vaš dom:

1. Bosiljak - Ovaj aromatičlni začin i lekovitu biljku možete gajiti kod kuće - odličan je u salatama, testeninama, supama i mnogim drugim receptima, ali insekti nisu baš ljubitelji bosiljka. Postavite saksije bosiljka pored svojih vrata i efikasno držite podalje kućne muve i komarce! Izuzetno je jednostavan za gajenje, a može biti i dekorativan.

2. Hrizanteme - Imaju sposobnost prečišćavanja vazduha u zatvorenom prostoru i uklanjanja toksina. Takođe su moćne u odbijanju buba švaba, mrava, krpelja, vaši, buva i stenica. Hrizanteme takođe mogu učiniti da prostor izgleda lepo, pa ih slobodno postavite po celoj kući.

3. Lavanda - Lavanda ima tako divan i opuštajući miris. Pomaže nam da se opustimo, ublažava stres i podstiče zdrav san. Većini miris lavande prija, ali bubama nikako. Lavanda se koristi za odbijanje moljaca, što objašnjava zašto su mnoge bake imale običaj da stavljaju sušenju lavandu u orman. Posadite ih blizu ulaza kuće kako biste odbili komarce, buve, moljce, pa čak i neke glodare.

4. Neven - Razne vrste nevena proizvode miris koji odbija komarce. Ovo lepo cveće se preporučuje za sadnju oko kuće ili uz ivice cvetnih leja.

5. Ruzmarin - Izuzetan začin koji mnogim jelima daje posebnu aromu. Ruzmarin se može saditi u zatvorenom i na otvorenom. Stavite ga blizu vrata i prozora da zaustavite nalet komaraca. Možete staviti grančice ruzmarina u fioke za odeću da biste odbili srebrnu ribicu i moljce.

6. Nana - Menta je odličan saveznik u borbi protiv insekata, a može i osvežiti vaš dom. Od eteričnog ulja nane možete napraviti prirodni sprej protiv komaraca, posebno ako ga pomešate sa malo alkoholnog sirćeta.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading