SMANJUJE BORE I VRAĆA SJAJ UMORNOJ KOŽI Ipak oprez, nije vitamin C za svačije lice
Foto: Shutterstock

Svi znate da vitamin C odlično pomaže kod prehlade i gripa i da njegovim unošenjem kroz ishranu sprečavate upale i infekcije u organizmu. A da li ste znali da ima veliku ulogu za lepotu i da usporava starenje?

Sve veći broj osoba se okreće prirodi i sastojcima koji pomažu lepoti i problemima na licu, pojavi akni i prvih bora.

Umorna koža, suva i bez sjaja, koja nije elastična, svakako da nije poželjna i da mnoge žene traže način da vrate prirodni sjaj koži.

Ovaj vitamin može se naći u različitim oblicima, ali nije svaki pogodan za negu kože jer nisu svi podjednako postojani. Naime, poznato je da vitamin C u dodiru sa kiseonikom brzo oksidira. Takođe, nije termostabilan i pri termičkoj obradi gubi svoja svojstva.

Zato je bitno voditi računa koje vrste vitamina C postoje.

Ishrana bogata vitaminom C je važan faktor. Ako govorimo o oralnoj primeni, najbolje je da to budu sveže namirnice voća i povrća. Ako koristite suplemente, pazite da ne preterate, dozvoljena količina je do 2000 mg dnevno.

Kreme za lice sa vitaminom C

 

Kada su u pitanju kreme, onda je uglavnom reč o kremama protiv fleka na licu. Najčešće je ovaj vitamin deo neke noćne kreme.

Ukoliko ste ipak verni i dosledni proizvodima domaće radinosti i volite da eksperimentišete u svojoj kuhinji, možete prirodnu kremu sa vitaminom C napraviti sami kod kuće.


Ako govorimo o kozmetici, najbolja je je L-askorbinska kiselina. U ovom slučaju je bitan i procenat C vitamina u proizvodu. Poželjno je da on bude od 10-20%. Sve preko toga je prejako i izazvaće iritacije, a ispod toga nedovoljno aktivno.

 

Prednosti vitamina C u rutinskoj nezi kože

Kada uvedete korišćenje vitamina C za lice u vašu dnevnu rutinu, videćete sve prednosti i pružiće vam niz pogodnosti – od zaštite kože od vidljivih uticaja zagađenja, kao i posredno kod značajnog poboljšanja hidratacije kože.

Ovaj antioksidantni sastojak možete koristiti  za svakodnevnu negu, bez obzira na tip vaše kože .

Kako napraviti serum sa vitaminom C

 

Sastojci seruma sa vitaminom C za lice:

1/2 kašičica vitamina C u prašku
1 kašika destilovane vode
2 kašike glicerina

Istopite vitamin C u prahu u vodi. Ukoliko otapate u vodi trajaće 2 nedelje i duže u frižideru. Ako koristite glicerin, istopite vitamin C u manjoj količini vode, zatim promešajte glicerin i čuvajte. Ovaj način spremanja sa glicerinom, trajaće mesec dana ili duže.

Međutim, ponekad vitamin C za lice može i da pecka i najbolje je da ga koristite samo uveče.

S obzirom na njegovu ulogu u vraćanju svežine koži i stvaranju kolagena, najčešće se koristi da se smanje fine linije i bore. No, zbog osteljivosti na sunce i peckanja koje izaziva na osetljivoj koži, nije prijatan svima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading