RUPA NA ČARAPI, ZAKRPLJEN SAKO, IZLIZANA KRAGNA  Princ Filip venčane cipele nosio 70 godina, ali izgleda da ga je sin, kralj Čarls, prevazišao
Foto: Profimedia/Profimedia

Kraljevi „modni promašaji“ dominiraju naslovima ove nedelje. Greška o kojoj je reč bila je rupa na čarapi Njegovog Veličanstva, otkrivena kada je skinuo cipele tokom posete džamiji.

Očigledno su kraljevski moljci dobro rade posao. Ali za čoveka koji je tako slavno izbirljiv oko svoje garderobe, to se čini malo verovatnim previdom. Razlog bi mogao biti taj što jednostavno nije primetio - ali se to takođe može čitati kao suptilan pokazatelj klase.

Zaboravite besprekorni kašmir Loro Piana u stilu; ako ste zaista viša klasa, sadržaj vaše garderobe mora izgledati star koliko i vaš porodični grb. Ako vaša odeća nije nasleđena zajedno sa nekoliko stotina hektara zemlje, veličanstvenim domom i njegovom stalnom vojskom žderača merino vune, onda će je napraviti po meri istog krojača iz Savile Rov-a kojeg je vaša porodica koristila generacijama.

"Otkrio sam da aristokratija kupuje dobru odeću i onda je nosi do smrti, bilo da se radi o odelima ili cipelama po meri", kaže Džeremi Heket, suosnivač Heketa.

"Iako možda izgledaju neuredno, ono što nose je bilo najbolje kada su napravljene. "Boris Džonson je majstor za doterivanje, ali generalno njegova odeća je jeftina tako da je ne nosi na isti način kao aristokrata. Kralj je poznat po tome što je krpio svoju odeću, a što se tiče njegovih čarapa, verovatno je mislio 'prokletstvo', trajaće još malo.

Ovo ne znači da kralju nije stalo do stila. Sasvim suprotno. Ovo je čovek koji na skijanju veže svileni šal oko vrata i koji je nosio safari odela bolje od bilo koje druge istaknute ličnosti u istoriji. Ali ako je luksuz skrivenog bogatstva bez brenda zaštitni znak skupa iz Davosa, postoji sasvim drugačiji skup prašnjavih starih pravila za britanske više klase.

Postoje detalji koji čine deo skupa vizuelnih poniznih hvale, koji telegramiraju stav da ovo nije samo odeća, već nasleđe dizajnirano da traje ceo život ili tri – na kraju krajeva, mnogi od njih će nositi pradedin zimski kaput, iščupan sa gomile na tavanu.

Izlizana kragna

Kralj je nosio malo pohabanu kragnu tokom posete crkvi Svetog Lorensa u januaru Kralj je nosio malo pohabanu kragnu tokom posete crkvi Svetog Lorensa u januaru. Kralj nosi Turnbull & Asser, i poznato je da ima malo pohabanu kragnu – čemu prekrajanje kada je još uvek savršeno upotrebljiva?

RUPA NA ČARAPI, ZAKRPLJEN SAKO, IZLIZANA KRAGNA  Princ Filip venčane cipele nosio 70 godina, ali izgleda da ga je sin, kralj Čarls, prevazišao

Profimedia

 

I drugi u njegovom društvu bi mogli odustati od peglanja košulja, posebno ako im nedostaje osoblja (u Etonu nikada nisu naučili kako).

Opušteno odelo Kralj Čarls brenda Anderson & Sheppard na međunarodnom aerodromu u Omanu2013

Kada su odela u pitanju, Kralj voli Anderson & Sheppard, poznat po opuštenom kroju; ovo je od suštinskog značaja, jer više klase nikada ne žele da izgledaju kao da se previše trude.

Zakrpljen sako

Kralj Čarls u istom odelu na The Vhitstable Oister Festivalu, gde se ušiveni deo može videti ispod donjeg levog džepa. Čarlsova odeća van dužnosti ide mnogo dalje od zakrpljenih laktova - on poseduje jakne koja je skoro svaka krpljena.

Dobijate bonus poene više klase ako je koža od antilopa toliko istrošena da se sjaji.

Cipele za ceo život: Izgužvane i ispucale kožne cipele

 

Cipele Njegovog Veličanstva, ručno izrađene od strane Crockett & Jonesa, možda imaju nabore na koži, ali navedena koža je s ljubavlju polirana, popravljena i nahranjena regeneratorom kako bi se osigurao dug životni vek, što bi svi želeli s obzirom da košta više od 600 funti za par.

To je pristup koji je primenjivao i njegov otac, pokojni princ Filip, koji je nastavio da nosi svoje venčane cipele za posebne prilike više od 70 godina, sve do svoje smrti 2021.
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading