ROMANTIKA NA TANJIRU Iznenadite dragu osobu večerom koju ste sami napravili od ovih super recepata
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva/Minja Bogdanovski

Rum torta

Sastojci:

6 jaja

350 g oštrog brašna

250 g šećera

350 ml mleka

300 g marmelade od kajsije

100 ml ulja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

Za preliv:

150 g šećera

100 ml ruma

200 ml vruće vode

2 pomorandže

1 limun

Za glazuru:

200 g šećera u prahu

100 ml tople vode

5 ml arome jagode ili malina

I još:

200 g čokolade

3 kašike mleka

ROMANTIKA NA TANJIRU Iznenadite dragu osobu večerom koju ste sami napravili od ovih super recepata

Foto: privatna arhiva/Minja Bogdanovski

 

Priprema:

Žumanca umutite s polovinom šećera. Dodajte mleko, ulje i vanilin šećer. Belanca umutite s preostalim šećerom, pa dodajte u žumanca. Dodajte i brašno s praškom za pecivo. Smesu sipajte u kalup i pecite na 180 stepeni 40 minuta. Ohlađen biskvit presecite na tri dela da dobijete tri kore. Preliv: U vruću vodu dodajte šećer i sok od pomorandže i limuna. Kad se šećer istopi, dodajte rum i narendanu koru pomorandže i limuna. Podelite na tri dela. Čokoladu otopite s mlekom. Stavite prvu koru i natopite tečnošću. Premažite polovinom pripremljene čokolade i stavite pet minuta u frižider. Zatim premažite i polovinom marmelade. Stavite drugu koru i ponovite postupak. Završite trećom korom. Ostavite preko noći u frižideru. Glazura: Sjedinite šećer, vodu i aromu da dobijete glatku smesu. Sipajte preko ohlađene torte.

ROMANTIKA NA TANJIRU Iznenadite dragu osobu večerom koju ste sami napravili od ovih super recepata

Foto: privatna arhiva/Minja Bogdanovski

 

Slana srca

Sastojci:

Za testo:

400 g brašna

200 ml mleka

1/2 svežeg kvasca

100 ml ulja

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

Za fil:

50 g krem sira

20 g putera

1 žumance

I još:

belance, susam

Priprema:

U toplo mleko dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Kada nadođe dodajte ulje i posolite. Brašnom zamesite testo. Ostavite 45 minuta da nadođe. Fil: Sjedinite puter, žumance i krem sir. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo. Isecite 12 krugova prečnika 7-8 cm. Svaki razvucite u duguljastu elipsastu formu. Polovinu duže strane premažite filom i urolajte. Sastavite krajeve, pa jednu stranu premažite umućenim belancetom. Premazanu stranu uvaljajte u susam, a zatim po sredini isecite makazama, ali ne do kraja. Otvorite stranice i oblikujte srce. Slažite u podmazan pleh i ostavite da narastu dok se rerna zagreje. Pecite 20 minuta na 200 stepeni.

ROMANTIKA NA TANJIRU Iznenadite dragu osobu večerom koju ste sami napravili od ovih super recepata

Foto: privatna arhiva/Minja Bogdanovski

 

Pasta za dvoje

Sastojci:

250 g testenine po želji

70 g mesnate slanine

pola praziluka

1 paradajz

1 čaša jogurta

1 jaje

kačkavalj, susam, začin

Priprema:

Slaninu isecite na kockice, a praziluk na kolutove. Paradajz ubacite 15-20 sekundi u ključalu vodu, pa ga stavite u ledenu vodu minut, a onda ga oljuštite i isecite na kockice. Slaninu i praziluk propržite desetak minuta, dodajte paradajz i 5 minuta pržite. Testeninu skuvajte po uputstvu sa pakovanja. Procedite je i dodajte proprženim sastojcima. Jaje i jogurt viljuškom umutite, pa sipajte preko testenine. Začinite po ukusu i promešajte. Sipajte u dve keramičke posude u obliku srca, odozgo narendajte kačkavalj i pospite malo susama. Zapecite u rerni na 200 stepeni desetak minuta, da se kačkavalj istopi.

ROMANTIKA NA TANJIRU Iznenadite dragu osobu večerom koju ste sami napravili od ovih super recepata

Foto: privatna arhiva/Minja Bogdanovski

 

Čokoladne praline

Sastojci:

300 g crne čokolade

1 kesa pudinga od čokolade

300 ml mleka

Priprema:

Na pari otopite 200 g crne čokolade dok ne dostigne temperaturu od 45 stepeni. Sklonite sud sa pare i u otopljenu čokoladu dodajte ostalih 100 g. Mešajte da se čokolada otopi i ohladi na temperaturu oko 28 stepeni. Tada vratite na paru i mešajte da se zagreje na 31-32 stepena. Sada možete da je sipate u kalup. Protresite ga da čokoladom obložite ravnomerno udubljenja, pa špatulom skinite višak. Ostavite da se malo ohladi, pa prebacite u frižider dok ne napravite fil. Fil: Stavite mleko da provri pa dodajte razmućen puding sa nekoliko kašika mleka. Smanjite temperaturu i mutite mikserom dok se ne zgusne. Sipajte u poslastičarsku kesu s manjim okruglim nastavkom i napunite praline ali ne do vrha. Protresite kalup da se fil rasporedi pa čokoladom zatvorite. Vratite u frižider na 10 minuta, pa izvadite praline iz kalupa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading