NA VREME SE OBRATITE LEKARU:  Šta može  da uzrokuje svrab u predelu intimne regije?
Foto: Shutterstock

Svrab u predelu prepona može biti neprijatna tema za razgovor sa bilo kim, uključujući i lekara. Ali nema čega da se stidite. Problem je uobičajen i ne mora da znači da imate polno prenosivu infekciju (STI).

Gljivične infekcije

Ovo je čest uzrok: Procenjuje se da će 75% svih žena razviti gljivičnu infekciju tokom svog života. Nošenje uske sintetičke odeće je čest uzrok, ali ima i mnogo drugih. Znaci gljivične infekcije, poznati i kao kandidijaza (can-duh-die-ah-sis), uključuju gusti vaginalni iscedak, peckanje i svrab.

Šta može da ublaži svrab? Počnite tako što ćete posetiti svog ginekologa da biste se uverili da imate gljivičnu infekciju. Ako imate gljivičnu infekciju, vaš ginekolog može preporučiti tretman koji je pravi za vas. Postoji mnogo efikasnih tretmana.

Alergijska reakcija ili iritacija

Ovo je čest i izlečiv uzrok svraba genitalija koji se razvija kod žena, muškaraca i dece. Žene su posebno sklone jer proizvodi, kao što su vaginalni tuš, sprejevi za žensku higijenu i mirisne uloške za gaćice, mogu izazvati reakciju. Mnogi drugi proizvodi, uključujući parfimisane sapune, vlažne maramice i donje rublje, mogu izazvati reakciju kod bilo koga.

Šta može da ublaži svrab? Da biste postigli olakšanje, morate izbegavati ono što uzrokuje reakciju. Kada izbegnete, svrab će postepeno nestati. Ako ne možete da shvatite šta uzrokuje svrab, obratite se ginekologu, alergologu ili dermatologu za pomoć.

Parazit

Simptomi: Anus koji intenzivno svrbi, posebno noću. Da bi parazit preživeo, mora da živi u ljudskim crevima. Kada se ženke parazita spremaju da polože jaja, putuju do rektuma osobe. Ženke imaju tendenciju da polažu jaja u rektum dok osoba spava. Dok je parazit unutar rektuma, anus može intenzivno svrbiti. Svrab može biti toliko jak da nekoga probudi iz čvrstog sna. Kada ljudi češu svoj anus koji svrbi, paraziti i jaja mogu dospeti na njihove ruke i ispod noktiju. Ako dodirnu nešto, kao što je posteljina ili kvaka, pre nego što operu ruke, paraziti i jaja mogu da pređu na ove površine. Parazite možete dobiti kada dodirnete površinu koja je zaražena, njihovim jajima ili oboje, a zatim dodirnete usta. Iz vaših usta, parazit će putovati u vaša creva. Pošto se gliste često šire na ovaj način, najčešće su kod dece.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading