U OVIM TRGOVINAMA JAJA SA FEKALIJAMA PRODAJU NA SNIŽENJU! Stručnjaci upozoravaju: Ko kupi ovu namirnicu ozbiljno ugrožava zdravlje
Foto: Pixabay

Građani su javili domaćim medijima da su u ponudi jednog trgovinskog lanca nalazi namirnica koja nije bezbedna za upotrebu. Najopasnije je što su jaja zaprljana fekalijama.

Mada je to najveći problem, nije i jedini. Osim toga, ova namirnica nema nijednu oznaku koja je u skladu sa važećim propisima za njeno deklarisanje, ali se zato krupnim brojevima oglašava da se prodaju po 46 odsto sniženoj ceni. Tako, umesto za 12,99 potrošači na popustu mogu da kupe jedno nebezbedno jaje za 6,99 dinara.

U Upravi za veterinu kažu da ovako zaprljana i nedeklarisana jaja ne mogu da se prodaju ni na pijaci niti u marketima. Ukoliko bi ih inspekcija zatekla prilikom kontrole, kako navode, bio bi zabranjen njihov promet i pokrenut postupak pred nadležnim trgovinskim i prekršajnim sudom.

Zoran Rašić iz Veterinarskog specijalističkog instituta „Jagodina“ naglašava da mogu da se prodaju samo čista, suva i neoštećena jaja klase A. Ukoliko bilo koji od ovih kriterijuma nije ispuljen ona su klase B i idu na preradu u prehrambenu ili neprehrambenu industriju, gde se termički obrađuju.
 

"Njihova ljuska je porozna. Nakon nošenja jaje se hladi i tada se pore zatvaraju i sve mikroorganizme sa ljuske uvlači u sadržaj i na taj način jaje može da se kontaminira mikroorganizamima, a tu mogu da se nađu i patogene bakterije. Problem je što se jaja često koriste termički neobrađena i tako mogu da budu uzročnik prenošenja ozbiljnih bolesti, kao što je salmonela", kaže Rašić.

Konkretna namirnica osim što je zaprljana, nema nijedan podatak u skladu sa važećim, zakonskim deklarisanjem. Napisano je samo da su jaja klase M, ali i to je pogrešno navedno, jer se ta oznaka odnosi na veličinu, a ne na klasu.

"Zaprljana jaja ne mogu biti u prometu, a imajući u vidu da nisu obeležena na propisan način, odnosno da nisu obezbeđeni podaci koji garantuju sledljivosti u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa, konkretno ovakva jaja bila bi proglašena za nebezbedna i bilo bi naređeno njihovo neškodljivo uklanjanje, "objašnjavaju iz Uprave za veterinu.  "Rešenjem bi se kontrolisanom subjektu zabranio ovakav promet jaja i bio bi pokrenut postupak pred nadležnim trgovinskim i prekršajnim sudom...

Ceo tekst pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading