Oprez! Ovo su prvi simptomi Alchajmerove bolesti
Foto: Shutterstock

 Ipak, te znakove ne bi trebalo ignorisati i ako pronađete sebe ili neku blisku osobu u većini navedenih, potražite savet lekara.

1. Problemi sa spavanjem. Dok loše spavanje ima veze sa stresom, neprekinuti i dugotrajni problemi sa spavanjem mogu biti znak Alchajmera.

2. Anksioznost i depresija su usko povezani s ovom bolesti. Ovakvi problemi kod starijih osoba često su znak Alchajmera.

3. Problem s pisanjem ili izgovaranjem reči. Ljudima s Alchajmerom teško je da pronađu pravu reč u razgovoru i muče se s vokabularom i ponavljaju rečenice.

4. Gubitak interesa za hobije. Alchajmer napada deo mozga koji je zadužen za motivaciju i oni više nemaju volje za hobijima.

5. Izgubljenost u vožnji. Osobe se osećaju izgubljeno i dezorijentisano dok voze i po poznatim ulicama ili dok idu do njima poznatih mesta.

6. Ne vole druženja. Kao što smo već rekli, teško im je da vode razgovor, pogotovu kada su u grupi ljudi. Često se izgube u razgovoru.

7. Briga o pamćenju. Gubitak pamćenja najveća je posledica Alchajmera, ali ranije se ukaže kod ljudi koji misle da gube svoje pamćenje i ne mogu da se ste šta je trebalo da urade.

8. Problem s vođenjem finansija. Nisu sposobni da vode računa o svom novcu, računima i troškovima.

9. Loše pamćenje važnih stvari. Kada osoba ne može da se seti velikih događaja koji su se dogodili tog dana ili nedelje, to je veliki znak Alchajmera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading