Ne treba vam toplomer: Jednostavni trikovi koji će vam pomoći da utvrdite da li imate povišenu temperaturu
Foto: Pexels

1. Slušajte svoje telo

Verovatno vrlo dobro znate kakva je osećaj kada vas "drma" temperatura. Različiti simptomi se smenjuju - od onog kada u krevetu od silne vrućine morate da zbacite čaršafe sa sebe, preko neobične drhtavice, umora koji prevazilazi tipičan osećaj iscrpljenosti na kraju dana, glavobolje, pa do neobjašnjivih bolova u celom telu. Ako osećate većinu ovih simptoma, to znači da imate temperaturu, napominje imunolog dr Robert Erštajn.

2. Pogledajte se u ogledalo

Kada zaista "gorite" usled visoke temperature, sigurno će vam se javiti crvenilo u licu, a pojačano ćete se i znojiti. Ova dva simptoma su siguran znak povišene temperature.

3. Probajte da budete aktivni

Vežbanje i intenzivno kretanje kada ste prehlađeni je praktično nemoguće, a lekari napominju da ne bi trebalo ni da pokušavate da budete aktivni, posebno ako se osećate iscrpljeno. Ukoliko imate povišenu temperaturu, teško da ćete moći da se brzo popnete uz stepenice ili hodate bržim tempom. Ako se osećate umorno i slabo, to je još jedan pokazatelj da vam se telo bori protiv patogena i da vam je temperatura skočila, kaže dr Erštajn.

4. Starinska metoda - čelo

Neka vam neko "opipa" čelo, jer teško da ćete sami uspeti da sprovedete ovaj starinski "trik" u delo. Ukoliko nadlanicu prislonite na čelo, najverovatnije je da nećete ništa osetiti jer ako imate temperaturu, celo telo vam je vruće - zato je najbolje da to neko drugi uradi. U slučaju da drugi primete da vam je čelo toplije nego što je to "normalno", najverovatnije imate temperaturu.

Međutim, ipak jedini način da budete potpuno sigurni da vam je temperatura povišena jeste da koristite toplomer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading