AKO NISTE ZNALI Evo kako da odaberete pravi čaj
Foto: Shutterstock

Svakodnevno se susrećem s pacijentima koji ne vole da piju čajeve.Biljne čajeve (voćne čajeve izbegavajte jer u sebi sadrže mnogo šećera) potrebno je piti svakodnevno.

Poznato je kako su čajevi preteče lekova i da je Hipokrat ostavio zapise o 400 lekovitih biljaka, kao i o njihovoj primeni u lečenju.

Kada prelijete vrelu vodu preko supene kašike čaja, poklopite ga tanjirićem i ostavite da se ohladi.Procedite ga i spreman je za konzumiranje.

Bokvica (Plantago major) - ublažava simptome kod proširenih vena i hemoroida, zaustavlja dijareju, dobar je za lečenje upale sluznice usne duplje i grla.

Celer (Apium graveolens) - smanjuje apetit, pospešuje izlučivanje, koristi se kod gihta, reumatizma, dijabetesa, smiruje nervnu napetost i u kombinaciji sa koprivom i kukuruznom svilom odličan je u borbi protiv celulita.

Hajdučka trava (Achillea millefolium) - leči predmenstrualni sindrom i tegobe u menopauzi, leči gubitak apetita, bol i težinu u želucu, slabu pokretljivost creva. Ne bi trebalo da ga koriste osobe koje imaju kamen u žučnoj kesi ili oštećenje jetre.

Kantarion (Hypericum perforatum) - pomaže kod blage depresije, pesimističkog raspoloženja, poremećaja koncentracija i sna, stanje straha, anksioznosti.

Kamilica (Matricaria recutita) - pomaže kod grčeva, nadimanja, zapaljenja sluzokože digestivnih organa, stresa.Ima umirujuće dejstvo u kombinaciji sa lavandom.

Matičnjak (Melissa officinalis) - pomaže kod poremećaja funkcije organa za varenje, deluje kao sredstvo za umirenje i kod poremećaja sna.

Žalfija (Salvia officinalis) - koristi se za lečenje upala sluznice usne duplje i grla, posebno ako se koristi sa timijanom, lavandom i ruzmarinom.

Nana (Mentha piperita) - koristi se kod poremećaja u varenju.Ulje nane leči sindrom prenadraženih creva i deluje na povećanje količine i kvaliteta izlučene žuči.U kombinaciji sa kimom smanjuje gasove u crevima.

Rtanjski čaj (Saturea montana) - deluje kao antiseptik, dezinfikuje usnu duplju, koristi se kod upale grla, želuca, bronhitisa, zatvora, urinarnih infekcija, kamena u bubregu.

Peršun (Petroselinum sativum) - čaj je bogat gvožđem, urinarni je antiseptik i odličan za lečenje kamena u urinarnom traktu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading