LJUTA HRANA PROTIV BOLOVA Doktor Perišić otkrio šta kombinacija origana i ljute parike čini našem telu
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/tvprva

Ako je jedete na pravilan način uzima ljuta hrana značajno poboljšava zdravlje. Gastroenterolog dr Vojislav Perišić, otkrio je da čak i bebe treba da navikavate na ljutu hranu, gde najviše grešimo i kakvu papriku treba da naručujete u restoranu.

"Ljuta hrana može da škodi, ali onima koji imaju problema sa jednjakom, što je većina stanovništva. Njima može da smeta i tada pravi veliki problem. Čovek treba da ima dobru meru i da pita sebe šta će da izabere. Deci treba davati po malo, prvo da vidite kako će reagovati. Biber može jako da iritira, a origano menja postojeći ukus onoga što je neukusno.Sušeni tucani beli luk možete da dodate na meso i postupno povećavate količinu", objasnio je doktor.

Na pitanje da li ljutom hranom obogaćujemo antioksidanse, dr Perišić kaže:

"Apsolutno da, to je najvažnija stvar. Antioksidansi čuvaju gušteraču. Oni koje ne vole ljutu hranu, trebalo bi da dodaju origano, sušeni tucani beli luk, kim, ren u supu, ali ne smeju da preteruju. Samo jedna kafena kašika je dovoljna. Tako unosite antioksidanse, a možete pojesi i dve smokve dnevno, to je bomba! Ljutina nije preduslov da neće biti dovoljno antioksidansa", rekao je doktor.

Origano i ljuta parika

"Ljuta paprika stvara iritirajući efekat, ali ima snažno antiinfektivno dejstvo. Zapamtite ovo: kada se ispeče ljuta paprika, nekim gostima konobari iznose sveže ljutu, a nekima stoji u sirćetu, maslinovom ulju i belom luku. Ljutina je potpuno drugačija, jača je ona koja je sveže pečena. Ona ne pravi iritaciju, dobro se podnosi i ima dosta kapsaicina", rekao je dr Perišić i dodao:

"Može da pomogne kada smo u sezoni alergija, decu treba navikavati takođe, ali samo sa ovim modelom ljute paprike. Napraviće mikrocirkulatska poboljšanja u nosu i ždrelu. Kapsaicin je kapitalni nutrijent. Ljuta hrana može da pomogne i u mršavljenju. Iritiran želudac je zgrčen, ali to je sve u funkciji kompozicije obroka i dodavanja ovih stvari koje sam ja rekao. Origano je kapitalni antioskidanas, kao i kim", rekao je doktor.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading