NAJBOLJIH BILJNI LEK Čisti i isceljuje pluća u potpunosti, eliminiše kašalj i bronhitis
Foto: Youtube/Printscreen

Počeo je period kada haraju bakterijske i virusne infekcije, a ljudima je sve teže da se oporave od simptoma koji najčešće pogađaju respiratorni sistem.

Ukoliko pribegavate konvencionalnoj medicini i rešavate ove infekcije antibioticima samo stvarate sebi problem povećavajući otpornost patogena na antibiotike.

Biljni lekovi ne samo da jačaju zdravlje pluća, već i leče infekcije isceljujući pluća u potpunosti. Nemačka komisija EU odobrila je upotrebu slatkog korena za katar gornjih disajnih puteva i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Koren sladića

Sladić je jedna od najpopularnijih biljaka za tretiranje pluća na svetu. Tradicionalna kineska medicina ga koristi u svojim formulama više nego bilo koju drugu biljku.

Sladić umiruje i omekšava sluzave membrane grla, a naročito pluća i stomaka, istovremeno pročišćavajući bilo kakvo zapaljeno sluzavo tkivo kojem je potrebna podrška imunog sistema. On smanjuje iritaciju grla i deluje kao sredstvo za iskašljavanje.

Upravo saponini iz ove biljke su odgovorni za razdvajanje šlajma u respiratornom traktu, tako da telo može da izbaci sluz. Jedinjenja iz korena sladića smanjuju bronhijalne grčeve i blokiraju ćelije slobodnih radikala koje stvaraju zapaljenje i sužavaju protok vazduha.

Ova jedinjenja takođe imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, zbog čega su odlična za borbu protiv plućnih infekcija. Glicirizini i flavonoidi mogu čak i da spreče stvaranje ćelija raka pluća.

Kako se uzima slatki koren?

Primenjuje se u vidu čaja:

Od 2-4 g čaja slatkog korena prelije se sa 150 ml vode i pije nakon obroka ,3 puta dnevno. Kapsulirani oblici se primenjuju u dozama od 200-600 mg glicirizinske kiseline dnevno. Preporučuje se upotreba 4-6 nedelja. Produžena upotreba dovodi do povećanja krvnog pritiska i zadržavanja vode u organizmu, pa se ne preporučuje kod bolesnika koji imaju takvih problema.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti slatki koren?

Ne treba da ga koriste trudnice, osobe sa povišenim krvnim pritiskom (smeju da koriste deglicilizirani slatki koren), oboljenjima bubrega i jetre i kod hipokalemije, pacijenti koji uzimaju kardiotonične glikozide – digoksin, diuretike koji dovode do gubitka kalijuma.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni slatkog korena?

Pri produženoj upotrebi i većim dozama mogu se javiti efekti kortikosteroida usled zadržavanja natrijuma i vode i gubitka kalijuma, koji se manifestuju povećanim krvnim pritiskom, hipokalemijom i retko mioglobinurijom.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati slatki koren?

Ukoliko uzimate neke od ovih lekova nemojte koristiti istovremeno slatki koren: kardiotonični glikozidi (Digoksin); tiazidni diuretici (Dilacor, Lometazid, Lasix, Yurinex); kortikosteroidi (Dexason, Hydrocortison); laksativi koji dovode do gubitka kalijuma (Panlax, Dulkolaks); antikoagulansi (varfarin, derivati kumarina).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading