Ima antibakterijska i regenerativna svojstva: Recept za melem od nevena
Foto: Shutterstock

Ova mast pomaže kod posekotina, opekotina, ujeda insekata, gljivičnih oboljenja. Štaviše, odlično se bori sa kožnim zapaljenjima, ekcemom, ožiljcima, proširenim venama koje stvaraju vensku mrežu.

Veoma je efikasna za masnu kožu lica, i akne – smanjuje lučenje sebuma, čisti i sužava pore. Ako imate grubu i ispucalu kožu – ova mast će biti od velike koristi. Postoje različiti recepti za pripremu masti od nevena.

Predlažemo vam recept za pripremu ove masti. Pokazao se kao izuzetno dobar i ova mast je postala skoro nezamenljiva. Priprema se zaista brzo i jednostavno, sa samo dva sastojka.

Za pripremu masti biće potrebno:

  • 10 grama pčelinjeg voska
  • 120ml ulja od nevena
  • 2 šerpice

Priprema:

Pčelinji vosak preporučujemo da kupite kod pčelara, a nevenovo ulje u biljnim apotekama. Inače, za pripremu masti dobro je koristiti domaće ulje od nevena. Ulje sastavljamo sa voskom i stavimo u emajliranu šerpicu, na vodenu paru, na tihu vatru. Smesu je neophodno stalno mešati do potpunog rastvaranja voska. Kad smesa postane homogena sklonite je na površinu stola i ohladite.

Mast je spremna. Ako mast ima konzistenciju kreme, ako je mast suviše gusta, dodajte još ulja, ako je retka – voska. Mast preručujemo u čistu staklenu teglicu i pustimo da se ohladi. Posle zatvaramo poklopcem i čuvamo u frižideru. Rok trajanja godinu dana. Po potrebi, napravite veću količinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading