SRBI IH NAJVIŠE JEDU Ove dve namirnice proglašene za najotrovnije, evo gde grešimo
Foto: Alo.rs

Drugi put za redom u kategoriji najotrovnijih biljaka prvo mesto drži namirnice koje koristimo u svakodnevnom kuhanju. Ne, smemo li svejedno konzumirati ove biljke? Veroatno niste mislili da biljke koje svakodnevno konzumiramo mogu biti otrovne, ali botanički vrt Vandsbek ove godine najotrovnijom biljkom proglasio – peršun.

Nije čak ni čudno što se namirnicama, koja se može naći u gotovo svakoj kući, našla na vrhu ove liste jer je prošle godine tu poziciju zauzeo krompir.

Opasan je nezreo krompir sa zelenom ili delimično zelenom korom, kao i onaj koji je pustio klice. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji se javlja u klicama i zelenim delovima krompira. Ali možete ga se lako rešiti tako što ćete pre upotrebe ukloniti delove ljuske sa klicama i zelenkastu koru.

Kako koristiti peršun i izbeći trovanje

Ne brinite, možete bezbedno da nastavite da konzumirate ovu biljku jer listovi i koreni koje obično jedemo ne predstavljaju nikakvu opasnost. Naprotiv, sadrže dosta vitamina C, koji je više nego potreban tokom hladnih dana i štiti nas od prehlade.

Otrovnu stranu peršuna možemo primetiti tek u drugoj godini, kada se razviju visoke cvetne stabljike od 30 do 70 centimetara sa žuto-zelenim cvetovima. Iz njih se kasnije razvijaju semena. Ni cvetovi ni semenke, koje sadrže peršunovo ulje, nisu bezbedne za konzumaciju. Peršunovo ulje sadrži apiol, koji deluje na glatka mišićna vlakna bešike, creva i materice. Zanimljivo je da se ovo ulje u prošlosti koristilo za izazivanje abortusa.

Peršun stavlja muškarce na konje, a žene pod zemlju - govorili su Nemci, misleći na to da peršun na muškarce deluje kao afrodizijak. Pored apiola, u peršunovom ulju možemo pronaći i miristicin – toksičan sastojak koji može da utiče na centralni nervni sistem i izaziva napade. Tu su i ksantotoksin i bergapten koji su fototoksični i reaguju na svetlost i mogu izazvati lezije na koži.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading