PROTIV NAJJAČE GLAVOBOLJE Srpski travar umesto tableta savetuje korišćenje ovog ulja
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Glavobolje uzrokuje stres, nervoza, visok krvni pritisak, problemi sa varenjem, dehidratacija. Brojne su lekovite biljke koje mogu da pomognu u ublažavanju bola.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, narodni travar Momčilo Antonijević dao je preporuku za prirodni preparat koji može da se primeni u borbi protiv glavobolje - ulje za masažu.

"Koristimo eterično ulje nane i neko noseće ulje, sada imam jojobu, a možete koristiti maslinovo, suncokretovo, jer ono nema neku ulogu, već se koristi da bi se eterično ulje rastvorilo", rekao je Antonijević i dodao da je ulje nane jako dobro sredstvo u borbi protiv migrene, naročito ako su uzrok migrene - problemi sa varenjem.

Migrena se razlikuje od glavobolje, između ostalog, i po intenzitetu, a posebno je izražena kod žena. U tri kapi eteričnog ulja nane doda se deset mililitara nosećeg ulja. Dobro se promućka i koristi se za masažu slepoočnica, potiljka ili dela obraza - udubljenja kod otvaranja sinusa. Posle masaže, treba mirovati i ne izlaziti iz zatvorenog prostora.

Preparat može da se pravi i sa uljem lavande. Osim glavobolje, lavanda utiče i na to da lakše utonemo u san. Kada je reč o bosiljku, Antonijević kaže da je dobar za glavobolje koje su u vezi sa sinusima.

"Bosiljak je jedna od omiljenih biljaka u našem narodu i to nije nešto novo, već vekovima unazad bosiljak je bio važno biljno medicinsko sredstvo za lečenje različitih tegoba", rekao je Antonijević.

Kao korisne biljke kod glavobolja usled visokog pritiska preporučuje mešavinu gloga i matičnjaka. Čaj ili tinktura od artičoke su od pomoći kod migrene uzrokovane lošom probavom.

"Treba pomenuti i koren angelike kao izuzetno sredstvo protiv glavobolje ali i biljku povratić. Malo nam je poznata. Prodaje se na pijacama u buketima jer je dekorativna i podseća na kamilicu ali deluje snažno protivupalno, utiče na serotonin i tako deluje na glavobolju. Idealna je za preventivno korišćenje ili pri prvim znacima glavobolje", rekao je Antonijević i napomenuo da ta biljka ne treba da se koristi kod trudnica, dojilja i osoba koje su alergične na određeno lekovito bilje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading